Hlavní obsah

Předáme vám ostatky. Hamás izraelským vyjednavačům přiznal, že někteří rukojmí už nežijí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamás v pondělí informoval vyjednavače, že ne všichni z 33 rukojmích, jež plánuje vrátit Izraeli v první fázi navrhovaného příměří, jsou stále naživu. Izraeli tak výměnou za propuštění Palestinců vězněných v izraelských věznicích předá Hamás jen jejich ostatky. Informuje o tom New York Times s odkazem na dva anonymní účastníky jednání.

Foto: ČTK/AP

Demonstrace v Tel Avivu požadující přijetí příměří a propuštění rukojmí Hamásu

Článek

Návrat 33 rukojmích v rámci první šestitýdenní fáze příměří je součástí „zjemněného“ návrhu, jejž v pondělí přijali zástupci Hamásu. Kolik z těch 33 je ovšem stále naživu a kolik už je po smrti, je dle New York Times nejasné.

To, že Hamás není schopen vyplnit první skupinu propuštěných dostatečným počtem živých rukojmích, neznamená, že by jich už měl celkem ve své moci tak málo. První skupinu mají totiž tvořit ženy, postarší muži, nemocní a zranění. Znamená to tedy pouze, že Hamás nemá ve svém držení dostatek Izraelců, již by splňovali tato kritéria. Izrael už přitom během vyjednávání slevil ze svého požadavku, aby mu Hamás v první fázi vydal 40 rukojmích.

Podle současných odhadů drží radikální hnutí v Gaze stále přibližně kolem stovky lidí unesených během teroristického útoku ze 7. října. Izraelské obranné síly a představitelé USA pracují s verzí, že v Gaze od začátku konfliktu zahynulo přibližně 30 rukojmích.

Toto potvrzení ze strany Hamásu, že je část rukojmích už po smrti, pravděpodobně vyburcuje rodiny unesených a demonstranty, již dlouhodobě tlačí na premiéra Izraele Benjamina Netanjahua, aby pro propuštění rukojmích dělal více.

I v pondělí večer zablokovaly tisíce protestujících cesty v Jeruzalémě a Tel Avivu a domáhaly se, aby Netanjahu přijal návrh příměří schválený Hamásem, který premiér nazývá pro Izrael nepřijatelným.

Izraelská armáda útočí v Rafáhu

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám