Hlavní obsah

Plyn můžeme odebírat odjinud, hrozí turecký prezident Rusku

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek pohrozil Moskvě vypovězením obchodních smluv, pokud Rusové znovu naruší turecký vzdušný prostor a budou v sousedství zintenzivňovat vojenské operace. Erdogan výslovně zmínil, že by jeho země mohla přestat odebírat z Ruska zemní plyn.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Hlavním ruským cílem je zřízení základny v Látakíji a posílení vojenské přítomnosti v Sýrii. Tuto současnou situaci nepřijmeme,“ řekl Erdogan novinářům v letadle během svého čtvrtečního návratu z Bruselu do Ankary.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruský vojenský zásah na pomoc prezidentovi Asadovi podle agentury Bloomberg vnesl do turecko-ruských vztahů velké napětí. Ankara, která usiluje o Asadův odchod, je přitom druhým největším obchodním partnerem a největším dodavatelem zboží do Ruska.

Erdogan Moskvu upozornil, že by kvůli intervenci mohla přijít o kontrakty v objemu miliard dolarů, například by Rusové mohli být odstaveni od smlouvy na výstavbu jaderné elektrárny Akkuyu na středomořském pobřeží v provincii Mersin s rozpočtem 20 miliard dolarů a přijít o největšího odběratele svého plynu.

„Bude-li to nezbytné, Turecko si může obstarat plyn jinde. Rusko by si to mělo dobře rozmyslet,“ pohrozil Erdogan.

Rusko: chceme zlepšovat vztahy

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov se podle agentury Bloomberg nechal slyšet, že šéf Kremlu o Erdoganových výrocích ví, a že stojí o zachování a další zlepšování vzájemných vztahů obou zemí.

Peskov zároveň v souvislosti s tureckou kritikou zopakoval, že je účelem ruských operací v Sýrii zajistit stabilitu a bezpečnost v regionu, který je na turecké hranici.

Reklama

Související články

Turecko pokračuje v náletech na Kurdy v Iráku

Přes třicet kurských radikálů zabily v noci na úterý turecké jednotky v Iráku při noční přeshraniční operaci. V úterý to oznámil turecký prezident Recep Tayyip...

Výběr článků

Načítám