Hlavní obsah

Ruská stíhačka narušila turecký prostor. Byl to omyl, hájí se Rusové

Ankara
Aktualizováno

Stíhací letoun ruského letectva v sobotu poblíž syrsko-turecké hranice nakrátko narušil turecký vzdušný prostor. Ankara kvůli němu poslala do vzduchu dva stroje F-16. S odvoláním na turecké ministerstvo zahraničí o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Rusko pochybení přiznalo, šlo prý o navigační omyl. Generální tajemník NATO označil narušení za nepřijatelné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské nálety na syrský Homs a LatakíjuVideo: Reuters

 
Článek

„Stíhačka patřící Ruské federaci narušila turecký vzdušný prostor 3. října v 12.08 jižně od oblasti Yayladagi-Hatay. Ruský letoun opustil turecký vzdušný prostor, když byl zachycen dvěma stroji F-16 tureckých vzdušných sil, které hlídkovaly v oblasti,“ uvedlo turecké ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení.

Původně zdroje hovořily o tom, že ruských letounů bylo více a také že turecké stíhačky podnikly hotovostní vzlet.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ankara si kvůli incidentu předvolala ruského velvyslance, aby mu předala protest proti narušení vzdušného prostoru. Podle písemného prohlášení tureckého ministerstva zahraničí Rusy varovala, aby se nic podobného neopakovalo, protože jinak může Moskva „nést odpovědnost za jakoukoliv nežádoucí událost, k níž by mohlo dojít“.

Foto: Profimedia.cz

Ruský Suchoj Su-24

Ruské velvyslanectví v Turecku BBC přiznalo, že letadlo narušilo vzdušný prostor Turecka. Rusko uvedlo, že šlo o navigační omyl, a Ankaře to už vysvětlilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruští technici vyzbrojují v Sýrii bombardéry před náletem Video: Reuters

Kvůli narušení tureckého vzdušného prostoru se turecký ministr zahraničí Feridun Sinirlioglu obrátil na svůj ruský protějšek Sergeje Lavrova. Telefonoval i s představiteli Francie, Itálie, Británie a USA.

Turecko se obrátilo i na generálního tajemníka NATO. Jens Stoltenberg uvedl, že ruské narušení tureckého vzdušného prostoru je nepřijatelné a sejdou se kvůli němu velvyslanci zemí Aliance.

Další nálety

Moskva v pondělí uvedla, že za posledních 24 hodin podnikla ruská letadla v Sýrii nálety na devět cílů Islámského státu. Bombardéry Su-24M podle agentury Interfax zničily velitelské stanoviště v provincii Hamá.

„Všechny údery byly vedeny tak, aby narušily velení a materiálně-technické zabezpečení teroristů,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Rusové podobně jako syrský prezident Bašár Asad označují za teroristy všechny vzbouřence. Mluvčí dodal, že z letecké základny v Sýrii podnikly stroje Su-24, Su-25 a Su-34 celkem pětadvacet startů. „Stroje Su-34 a Su-24M zničily dva sklady munice,“ řekl Konašenkov s tím, že exploze munice a požáry zasáhly i další budovy.

Ruské letectvo od minulého týdne podniká útoky na území Sýrie, kde bombarduje syrské vzbouřence bojující proti jednotkám prezidenta Bašára Asada. Rusko tvrdilo, že bude napadat jen pozice Islámského státu, ale útočí i na jiné skupiny včetně těch umírněných.

Moskva nálety v Sýrii zahájila ve středu. Ještě předtím jednala se zainteresovanými zeměmi. Po začátku letecké ofenzívy to však turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za osudový omyl, který Rusko izoluje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám