Hlavní obsah

Pásmo Gazy se topí v krvi a chaosu, mohutná ofenzíva Izraele pokračuje

– GAZA/JERUZALÉM
Novinky, rei

Mírový proces mezi Izraelci a Palestinci dostal další ránu. Po neustálém ostřelování židovského státu palestinskými radikály z pásma Gazy spustilo v sobotu izraelské letectvo v pásmu mohutnou ofenzívu. Zemřelo nejméně 195 lidí. Izrael slibuje, že nálety potrvají, dokud to bude nezbytné. Přitom právě nejpozději v tomto čase měla být podle loňských ujednání obou stran v americkém Annapolisu uzavřena mírová dohoda.

Článek

Ujednání vzala za své a krvavý konflikt po šesti dekádách pokračuje. Zbídačené pásmo Gazy se topí v krvi a chaosu. Márnice jsou plná těl, napsala agentura AFP.

„Izraelská letadla stále přelétávají nad Gazou... Z kanceláře v centru města Gaza vidíme ambulance neustále evakuující zraněné z okolních budov. Školní děti hledají bezpečný úkryt, lidé, kteří mířili do práce byli vráceni zpět domů a většině obyvatel přikázalo ministerstvo zdravotnictví nevycházet. Mešity vyzývají lidi, aby v nemocnici darovali krev. V nemocnicích není místo pro další raněné,“ popsal situaci reportér BBC Rushdi Aboualouf.

„Je to špatné... Všude jsou izraelská letadla a všude útočí,“ dodal s tím, že do všech světových stran je vidět jen samý kouř. „Lidi zasáhla skutečná panika. V prvé řadě se snaží najít bezpečný úkryt pro sebe a své rodiny. To je obtížné,“ pokračuje Aboualouf, jenž viděl nálet na jedno z bezpečnostních sídel hnutí Hamás, který pásmo od loňského léta ovládá.

„Stál jsem na balkóně, když sídlo asi dvacet metrů od mého domu zasáhla letadla. Část mého balkónu byla poničena a mé dítě se zranilo,“ řekl.

Právě útokem izraelských strojů F-16 na sídla Hamásu ofenzíva začala. Jeden z úderů přišel právě, kdy se konala slavnostní přísaha nových policistů. Na pozdějších snímcích je nejméně tucet mrtvých těl v tmavých uniformách. Po setmění byly cílem letadel i dílny a další výrobní zařízení v jižní části pásma Gazy. Z toho se dá vyvodit, že úder byl dobře připraven a předem naplánován.

:. Zničené policejní sídlo v pásmu Gazyfoto: Reuters/Suhaib Salem

Izraelskou akci odsoudil arabský svět i západní země. Izraelský ministr obrany Ehud Barak však řekl, že ofenzíva potrvá, dokud to bude nutné. „Nemáme na vybranou, nadešel čas, abychom bojovali,“ uvedl. Server Haaretz dodává, že za sobotu dopadlo na území Izraele 54 raket. Jeden člověk při tom zemřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám