Hlavní obsah

Palestinec, který vtrhl do ambasády v Tel Avivu, zatčen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Ozbrojený muž ve čtvrtek pronikl na pozemek britského velvyslanectví v Tel Avivu. Osmadvacetiletý Palestinec Nadím Indžáz se opevnil v garáži a požadoval udělení politického azylu. V případě odmítnutí hrozil sebevraždou. Po několika hodinách jej izraelská policie zatkla. Indžáz podle svých slov utíká před palestinskými radikály, kteří ho nutí k tomu, aby provedl pumový útok, což odmítá.

Článek

Nadím Indžáz z Ramalláhu na západním břehu Jordánu ve čtvrtek přeskočil plot kolem pozemku areálu ambasády a pak zůstal několik hodin opevněný v garáži.

Televize Channel 10 v noci odvysílala záběry policistů v helmách, vyzbrojených útočnými puškami, jak vtrhávají do garáže a muže zatýkají. S odvoláním na policejní zdroje uvedla, že pistole, kterou se Palestinec, někdejší informátor izraelské bezpečnostní služby, oháněl, byla jen dětskou hračkou.

Utíká prý před radikály

"Buď mě odsud odvezou do Evropy, nebo vynesou mou mrtvolu," řekl předtím Indžáz hebrejsky televizi. Ke svému činu se prý rozhodl poté, co mu izraelské úřady odmítaly pomoci. Několikrát prý žádal izraelské soudy a kontaktoval izraelská média a organizace na obranu lidských práv, aby mu pomohly získat povolení k trvalému pobytu v Izraeli.

"Jestli mi nikdo brzy nepřijde pomoci a zachránit život, skoncuji se sebou," prohlásil. Indžáz tvrdí, že mu palestinští radikálové řekli, že se smí vrátit do Ramalláhu, jen když provede pumový útok. Místo toho se ale rozhodl pro cestu na ambasádu. "Nechci zabíjet děti," řekl v slzách v dalším rozhovoru pro televizi Chanel 10. "Chci odsud, nechci tu být."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám