Hlavní obsah

Palestinci požádali o ochranu OSN, boje pokračují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palestina v neděli požádala OSN o mezinárodní ochranu. Prezident samosprávy Mahmúd Abbás tak reagoval na pokračující izraelské útoky proti radikálům z hnutí Hamás, kteří z pásma Gazy odpalují rakety na izraelské území. Izrael o víkendu zesílil a rozšířil vojenskou operaci proti pásmu.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Kouř po náletu izraelského letectva ve městě Gaza

Článek

Šest dní konfliktu si podle Palestinců vyžádalo na jejich straně již nejméně 163 mrtvých a asi 1100 raněných, převážně civilistů. Tisíce Palestinců prchalo ze svých domovů poté, co je Izrael varoval před útoky i na nevojenské cíle a vyzval k evakuaci. [celá zpráva]

Podle Izraelců hnutí Hamás vypálilo na Izrael již celkem asi 800 střel. Nikoho ale nezabily, zranily desítku Izraelců.

Situaci označil za "velmi znepokojivou" i Londýn, který dosud vyjadřoval jen bezpodmínečnou podporu Izraeli. K zastavení násilí vyzvaly další metropole, i papež František. Očekává se v příštích dnech řada mezinárodních setkání k této krizi. S palestinskými i izraelskými představiteli bude v pondělí jednat italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová, jejíž země nyní předsedá Evropské unii.

„Dlouhá operace”

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli řekl, že neví, kdy operace skončí. "Může trvat dlouho," prohlásil.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás v neděli v oficiálním dopise pro generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, který předal zmocněnci OSN pro Blízký východ Robertu Serrymu, požádal o mezinárodní ochranu své země.

Izraelská armáda v noci na neděli také podnikla první pozemní operaci v pásmu Gazy od spuštění současné ofenzívy. Po zničení odpalovacího zařízení pro rakety se komando vrátilo na izraelské území. Čtyři vojáci přitom byli zraněni. [celá zpráva]

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Izraelští vojáci poblíž hranice s pásmem Gazy

Izrael tvrdí, že pozemní invaze do Gazy je stále jednou z možností a mobilizoval již kvůli tomu 40 000 záložníků a rozmístil u pásma Gazy tanky a děla. Většina útoků se však zatím uskutečnila ze vzduchu, zasaženo bylo asi 1300 cílů.

Také Hamás chce dále ostřelovat izraelské území a začátkem víkendu varoval zahraniční letecké společnosti, že pálí rakety i na mezinárodní letiště u Tel Avivu. Letiště je ale nadále plně v provozu. [celá zpráva]

V sobotu večer otřásly dvě exploze i Jeruzalémem. Poplach se podle izraelských webů týkal ještě Hebronu a dalších míst v centrální části země. Mnohé palestinské střely zlikvidoval před dopadem protiraketový systém Iron Dome.

Foto: Hatem Moussa, ČTK/AP

Dům šéfa policie v Gaze zničený izraelským náletem

Nynější konflikt je nejkrvavější od operace v listopadu 2012, jejímž cílem bylo rovněž přerušit odpalování raket z Gazy. Během týdne bojů tehdy zahynulo 177 Palestinců a šest Izraelců.

Na počátku současné krize byl únos a vražda tří izraelských studentů. Následoval únos a upálení šestnáctiletého Palestince. Podle izraelské policie vraždili v prvním případě příslušníci radikálního hnutí Hamás, v druhém případě zřejmě kvůli odplatě židovští extremisté. Hamás zintenzivnil ostřelování Izraele po zatčení stovek svých členů v souvislosti s pátráním po zmíněných třech izraelských mladících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám