Hlavní obsah

Terčem raket bude Ben Gurionovo mezinárodní letiště, varuje Hamás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ozbrojené křídlo radikálního palestinského hnutí Hamás varovalo letecké společnosti, aby se vyhnuly Ben Gurionovu letišti. Největší a nejvytíženější vzdušný přístav v Izraeli podle bude pátečního prohlášení hnutí terčem pro rakety vypálené z pásma Gazy. Přeshraniční střety dál pokračují. Izraelské letectvo v pásmu zabilo v sobotu 16 lidí. Za posledních pět dnů zemřelo podle agentury AP už 120 Palestinců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záblesky raket osvětlují noční GazuVideo: Reuters

 
Článek

Ben Gurionovo letiště zůstává od úterního začátku střetů mezi Palestinci z pásma Gazy a Izraelem v provozu. Hamás tvrdí, že jeho směrem odpálil v pátek nejméně jednu střelu, žádná ale do oblasti nedopadla. Letiště chrání protiraketový systém.

„Ve světle izraelských... útoků na obyvatele pásma Gazy..., se ozbrojené křídlo hnutí Hamás rozhodlo odpovědět na izraelskou agresi. Varujeme vás před pokračováním letů na Ben Gurionovo letiště, které bude jedním z našich terčů, protože je na něm také vojenská letecká základna,“ uvádí prohlášení Hamásu citované agenturou Reuters.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Střela vypálená z pásma Gazy zasažená izraelským protiraketovým systémem Iron Dome.

Mluvčí izraelského letiště uvedl, že sirény varující před raketami vystřelenými z pásma Gazy se v pátek nad letištěm rozezněly, podle jeho slov to ale bylo součástí výstrahy v oblasti nedalekého Tel Avivu a letiště nebylo přímo ohrožené.

Protiofenziva pokračuje

Izraelské letectvo i v sobotu pokračuje v úderech na cíle v pásmu. Podle informací agentury AFP, které vycházejí z palestinských lékařských zdrojů, tam při náletech zemřelo nejméně 16 lidí.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Start antirakety ze systému Iron Dome v Ašdodu

Izrael tak reaguje na ostřelování svého území raketami a nehodlá ustoupit výzvám  mezinárodního společenství ke klidu zbraní. [celá zpráva]

Podle oficiálních zdrojů z pásma Gazy sobotní nálety cílily hlavně na mešity a obydlí představitelů hnutí Hamás, a to na celém území pásma Gazy.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Kouř po náletu izraelského letectva v palestinském městě Rafáh

Izraelské letectvo nejdřív udeřilo na město Džabalíja na severu pásma Gazy a Dajr Ballá víc na jihu. V Džabalíji byli zabiti čtyři lidé a v Dajr Ballá dva. Sedmnáctiletý mladík pak zemřel při náletu ve městě Gaza.

Další dva zabité Palestince později AFP hlásila například z města Bajt Lahíja na severu pásma Gazy a tři západně od města Gaza. Podle mluvčího místních záchranářů nálet v Bajt Lahíji zasáhl charitativní organizaci pro hendikepované.

Izraelské vzdušné útoky tak pokračují pátým dnem a podle AFP už zabily 121 Palestinců a zranily jich přes 600. Většina z nich jsou podle palestinských zdrojů civilisté.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Izraelská armáda je připravená na případnou pozemní ofenzívu. Tanky IDF nedaleko hranice s pásmem Gazy.

V pátek večer izraelská armáda uvedla, že od úterý bylo z pásma Gazy odpáleno kolem 660 min a raket, přičemž 140 z nich zachytil protiraketový obranný systém Iron Dome. Rakety nikoho nezabily, ale zranily zhruba desítku lidí.

Pozemní ofenzíva stále možná

Izrael se rovněž připravuje na možnou pozemní ofenzívu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pátek uvedl, že jeho země nepodlehne mezinárodnímu tlaku na zastavení vojenské ofenzivy v pásmu Gazy. K příměří vyzvaly Spojené Státy, ale také například země visegrádské čtyřky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nálety v Pásmu Gazy si vyžádaly desítky obětíVideo: Reuters

Na počátku současné izraelsko-palestinské krize stál únos a vražda tří izraelských studentů. Následoval únos a upálení šestnáctiletého Palestince. Podle izraelské policie vraždili v prvním případě příslušníci radikálního hnutí Hamás, v druhém případě židovští extremisté, jejichž motivem byla pravděpodobně pomsta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám