Hlavní obsah

Tisíce Palestinců před bombardováním prchají z Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce Palestinců v neděli prchaly ze svých domovů v pásmu Gazy poté, co je Izrael varoval před útoky a vyzval k evakuaci. Přestože Rada bezpečnosti OSN vyzvala v sobotu k příměří, Izrael upozornil, že útoky ještě zesílí a rozšíří na jiné než vojenské cíle.

Foto: Hatem Moussa, ČTK/AP

Palestinci opouštějí domovy, aby se ukryli ve škole OSN v Gaze.

Článek

Izrael od sobotního večera vyzývá Palestince na severu pásma Gazy, aby kvůli vlastní bezpečnosti opustili domovy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli před zasedáním vlády řekl, že neví, kdy operace skončí. "Může trvat dlouho," prohlásil.

Izraelské letectvo v neděli ráno shodilo na oblast letáčky s varováním, že Izrael "někdy" po 11:00 SELČ zahájí "krátkou a dočasnou" akci v severní části pásma Gazy. V oblasti žije nejméně sto tisíc Palestinců.

Foto: Adel Hana, ČTK/AP

Palestinec ve zničeném domě v Gaze

Letáčky vyzývají tamní Palestince k "okamžité" evakuaci. "Zaútočíme na teroristickou infrastrukturu ... Ti, kdo se nebudou řídit těmito instrukcemi, ohrozí životy své i svých rodin," uvádí se na letácích.

Ministerstvo vnitra pásma Gazy požádalo obyvatele, aby neodcházeli, a izraelské výzvy označilo za "psychologickou válku". Mnozí Palestinci ale ministerstvo podle agentury Reuters nevyslyšeli a prchali z ohrožených oblastí. "Posílají varovné vzkazy. Jakmile jsme vzkaz dostali, báli jsme se zůstat v našich domech. Chceme odejít," vysvětlil jeden z Palestinců.

Izraelské komando v noci na neděli podniklo první pozemní operaci v pásmu Gazy od spuštění současné ofenzívy. [celá zpráva ] V noci také Izrael pokračoval v ostřelování, které usmrtilo další palestinské civilisty. Pokračují i raketové útoky radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael.

Foto: Hatem Moussa, ČTK/AP

Kouř nad Gazou po sobotních leteckých útocích

Izrael tvrdí, že pozemní invaze je stále jednou z možností a mobilizoval již kvůli tomu 40 tisíc záložníků a rozmístil u pásma Gazy tanky a děla.

Reklama

Výběr článků

Načítám