Hlavní obsah

Palestinci kvůli Trumpovi hrozí odstoupením od dohod z Osla a odvoláním uznání Izraele

– Ramalláh

Vedení Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) doporučilo revokovat rozhodnutí o uznání Izraele kvůli tomu, že americký prezident Donald Trump souhlasí s tím, že hlavním městem Izraele je Jeruzalém. Odvolání by trvalo tak dlouho, dokud nebude uznán Palestinský stát v hranicích z roku 1967 s východním Jeruzalémem jako hlavním městem, uvedla televize Al-Džazíra.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Palestinský vůdce Mahmúd Abbás

Článek

V pondělí se na tomto postupu shodl ústřední výbor OOP při jednání v Ramalláhu na okupovaném západním břehu Jordánu. Ústřední výbor podle palestinské tiskové agentury WAFA doporučil „odstoupit od uznání Izraele, dokud neuzná Palestinský stát v hranici z roku 1967 a nerevokuje rozhodnutí anektovat východní Jeruzalém a nepřestane rozšiřovat židovské osady a sídliště“.

V závěrečném prohlášení výbor OOP uvedl, že dohody z Osla mezi Izraelem a Palestinci podepsané v letech 1993 a 1995 „dál už neplatí“.

Vedení OOP dodalo, že by si přálo „zastavit bezpečnostní spolupráci (s Izraelem) ve všech formách“. Současně vyzvalo arabské země, aby „zhoršily všechny vztahy s jakýmkoli státem, který uzná Jeruzalém jako hlavní město Izraele a přenese tam svou ambasádu“.

Emotivní Abbás

Krok se dal čekat. V neděli na úvod dvoudenního setkání palestinský prezident Mahmúd Abbás v emotivním projevu odmítl Trumpův mírový plán: „Teď říkáme Trumpovi ne, nechceme přijmout jeho plán. Říkáme, že ´plán století´ je ´fackou století´.“

„Dnes je den, kdy skončily dohody z Osla,“ prohlásil Abbás pode listu Ha´arec. Pohřbili je Izrael a Donald Trump svým rozhodnutím uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele, tvrdí Abbás. [celá zpráva]

Ohledně dalších případných rozhovorů jednání řekl jasně, že USA je nepovedou: „Moje další jednání se uskuteční jen v rámci mezinárodního společenství, které jim dá rámec mezinárodní konference. Aby to bylo jasné – neuznáme americké vedení politického procesu zahrnujícího vyjednávání.“ To naznačil už dříve. [celá zpráva]

Zastřešující OOP uznala existenci Izraele v roce 1988 a v půlce devadesátých let podepsala v Oslu s Izraelem dohody, které měly vést k ustavení nezávislého Palestinského státu.

Od té doby ale přibylo obyvatel Izraele, kteří žijí na okupovaných územích, je to mezi 600 000 až 750 000 lidí, tedy více než deset procent jeho občanů.

Palestinci potřebují jednotu

Server Arab News ale upozornil v komentáři Jordánce Usámy Šarífa, že jen palestinská jednota může zvrátit situaci. Upozornil, že v ústředním výboru je řada frakcí a že se vznikem palestinské samosprávy ztratila OOP na významu. A že i sami Palestinci jsou rozdělení. Dodal ale, že „právo je na Abbásově straně, jenže geopolitická realita je proti němu, takže musí oživit a restrukturalizovat OOP jako jedinou instituci reprezentující všechny Palestince na okupovaných územích”.

Některé palestinské politické strany totiž daly najevo výhrady k prohlášení s tím, že je vágní.

I kdyby se sjednotit palestinské frakce nepodařilo, Trumpův krok zahnal umírněnější palestinské představitele k radikálním.

Reklama

Související články

Kvůli Jeruzalému se sejde Rada bezpečnosti

V New Yorku se v pátek mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN, aby reagovala na středeční oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který uznal Jeruzalém za...

Výběr článků

Načítám