Hlavní obsah

Hamás vyzývá Palestince k nové intifádě, krvavému povstání proti Izraelcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Vůdce palestinské organizace Hamás vyzval Palestince k zahájení nového povstání - intifády - proti Izraeli kvůli ve středu oznámenému rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Palestinci v Betlémě zhasli vánoční výzdobuVideo: Reuters

 
Článek

„Měli bychom vyhlásit intifádu proti sionistickému nepříteli a budeme pracovat na jejím zahájení," prohlásil ve čtvrtek vůdce Hamásu Ismáíl Haníja. Už ve středu jeho skupina vyhlásila třídenní období hněvu. Ve čtvrtek by se měly v mnoha palestinských městech konat demonstrace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Palestinci pálí vlajky USA i fotky TrumpaVideo: Reuters

Trump ve středu oznámil, že Spojené státy uznávají Jeruzalém jako hlavní město Izraele a přesunou tam svou ambasádu. Vysloužil si tím kritiku mezinárodního společenství včetně Palestinců.

„Toto rozhodnutí otevřelo brány pekla pro americké zájmy v regionu,” komentoval Trumpovo prohlášení o Jeruzalému Ismáíl Radvan z hnutí Hamás. Trumpa nařkl, že nerespektuje zájmy Palestinců. Ti už prý budou vědět „jak správně reagovat”.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Bojovníci Hamásu na pohřbu velitele Mázina Fukahy

Jablko sváru

Status Jeruzaléma, který je posvátným městem judaismu, islámu a křesťanství, je dlouhodobým předmětem konfliktu Izraelců a Palestinců. Jeho východní část Izrael obsadil v šestidenní válce v roce 1967.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mapa Izraele

Tuto anexi mezinárodní společenství neuznává. V roce 1980 Izrael prohlásil v rozporu s rezolucemi OSN celý Jeruzalém za „věčné a nedělitelné hlavní město” státu. Mezinárodní společenství chce, aby se konečný status města vyřešil jednáním Izraelců a Palestinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám