Hlavní obsah
Online

Izrael dal dnes Gazanům prchajícím na jih více času, zájem byl prý obrovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izraelská armáda (IDF) dle svých slov pronikla do centra města Gaza. Město je obklíčeno a vůdce Hamásu v Gaze Jahjá Sinvár je izolován ve svém bunkru. Premiér Benjamin Netanjahu rovněž ve čtvrtek zopakoval, že žádné dočasné příměří nebude, dokud nebudou propuštěni všichni rukojmí.

Živě: Záběry na Pásmo GazyVideo: Reuters

 
Článek

Ministr obrany Jo’av Galant oznámil, že jedním z primárních cílů v této fázi války je zajistit, aby mohla izraelská armáda operovat v Gaze bez „jakýchkoliv omezení“. Pozemní vojsko likviduje ojedinělé pokusy o odpor, teroristé z Hamásu nevyhledávají přímé střetnutí. Izrael dál provádí letecké údery.

Ve čtvrtek IDF zveřejnila záběry humanitárního koridoru, kterým odcházejí civilisté mířící na jih držící v rukou bíle vlajky.

V noci na pátek vyzval americký prezident Joe Biden Izrael, aby souhlasil s pauzou v bojích, což předtím Benjamin Netanjahu podmínil propuštěním všech rukojmích.

Spekulace o výměně 12 rukojmích za tři dny bez bojů jsou fámy, upozornil Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl jako „plané fámy“ zprávy o možné výměně rukojmích, zadržovaných teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy, za přestávku v bojích. Dříve se objevila informace, že se pomocí prostředníků vyjednává o osvobození 12 rukojmích, včetně šesti Američanů, výměnou za tři dny pauzy v bojích.

Na jednáních se měl jako prostředník podílet Katar, zapojeny jsou i Spojené státy. Rukojmích je celkem na 240 a Izrael podmiňuje pozastavení bojů jejich propuštěním.

„Chci vyvrátit všechny plané fámy, které k nám přicházejí ze všech stran, a jasně zopakovat jednu věc: bez propuštění našich rukojmích nebude žádné příměří,“ prohlásil Netanjahu.

Mluvčí izraelské armády později doplnil, že jednání o příměří není na pořadu dne, ale humanitární pauzy mohou být součástí jednání.

Hamás přichází o kontrolu nad severní Gazou, hlásí izraelská armáda

Teroristické hnutí Hamás přichází o kontrolu nad severní částí Pásma Gazy. Oznámil to mluvčí izraelské armády. Příměří podle něj nebude, armáda ale umožňuje evakuaci obyvatel.

Podle izraelských úřadů evakuačními koridory v Pásmu Gazy prošlo ve středu 50 tisíc lidí.

Itálie vyslala k Pásmu Gazy loď, která může sloužit jako nemocnice

Itálie vyslala k pobřeží u Pásma Gazy vojenskou logistickou loď, která může sloužit jako nemocnice. Oznámil to italský ministr obrany Guido Crosetto. Podle něj by Itálie chtěla poslat do Pásma Gazy také svou polní nemocnici.

Loď italského námořnictva Vulcano podle Crosetta vyrazila z přístavu Civitavecchia nedaleko Říma směrem k Pásmu Gazy ve středu. Na palubě má 170 členů posádky, z nichž 30 jsou zdravotníci. „Vysíláme jedinou loď s nemocničním vybavením, kterou má (italský) stát k dispozici,“ uvedl Crosetto.

Podle ministra o vyslání plavidla požádaly palestinské úřady po jednání se Spojenými státy. „Myslím, že to dobře přijali Izrael i Palestinci,“ uvedl ministr obrany. Jak dlouho loď u Pásma Gazy zůstane, Crosetto neupřesnil.

Dvanáct rukojmích z Pásma Gazy za tři dny pauzy v bojích

O propuštění 12 rukojmích z Pásma Gaz včetně šesti z USA se nyní vyjednává pomocí prostředníků, informovala agentury AFP s tím, že jde o výměnu za tři dny pauzy v bojích,.

Podle agentury Reuters vyjednávání o rukojmích zprostředkuje Katar v koordinaci s USA. Cílem je zajistit propuštění 10 až 15 lidí zadržovaných palestinským teroristickým hnutím Hamás výměnou za jedno- až dvoudenní přerušení bojů.

Z Pásma Gazy odešla přes Rafáh stovka rumunských občanů

Více než stovka lidí s rumunskými pasy opustila Pásmo Gazy. Přes hraniční přechod Rafáh se dostali do Egypta.

Bukurešť hodlá zvýšit úsilí o evakuaci svých občanů, uvedla rumunská ministryně zahraničí Luminita Odobescuová s tím, že její úřad obdržel asi tři stovky žádostí o evakuaci.

Rumunský premiér Marcel Ciolacu míří do Egypta, aby evakuace podpořil u tamních úřadů.

Izrael dal dnes Gazanům prchajícím na jih více času, zájem byl prý obrovský

Izraelská armáda oznámila, že kvůli mimořádnému zájmu prodloužila o hodinu otevření humanitárního koridoru pro obyvatele Gazy, aby se mohli přesunout na jih enklávy. Koridor se tak měl uzavřít ve 14:00 (v 15:00 středoevropského času).

„Obyvatelé Gazy, v reakci na vaši velkou reakci od ranních hodin jsme se rozhodli prodloužit provoz bezpečného koridoru na Saladinově silnici pro pohyb obyvatel na jih od Vadí Gaza o další hodinu! Pro vaši bezpečnost se přidejte k tisícům lidí, kteří od ranních hodin směřovali do jižní oblasti Gazy, využijte příležitost do tří hodin odpoledne, abyste ochránili sebe a členy svých rodin,“ hlásil v arabsky psaném příspěvku na sociální síti X mluvčí izraelské armády Avichaj Adrai.

Foto: Abed Khaled, ČTK/AP

Prchající obyvatelé města Gaza s bílými vlajkami

Civilisté obvykle prchají během čtyřhodinového okna, které denně stanovuje izraelská armáda a které zajišťuje bezpečný průchod z města Gazy a jeho okolí na jih. Většinu odcházejících tvořili v úterý děti, starší lidé a osoby se zdravotním postižením, uvedla agentura OSN. Mnozí přišli pěšky s minimem věcí.

Nově někteří z prchajících uváděli, že museli překročit izraelská kontrolní stanoviště, aby se dostali na jih, a že byli svědky zatýkání ze strany izraelských sil. Jiní prý museli projít kolem izraelských tanků se zdviženýma rukama a mávat bílými vlajkami.

Hamás přitom už v polovině října nabádal obyvatele Gazy, aby izraelské výzvy k přesunu do bezpečnějších oblastí ignorovali, s tím, že jde o „psychologickou válku“.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Následky vzdušných úderů ve městě Chán Júnis, snímek ze 7. listopadu

Ani oblasti na jihu Pásma Gazy však nejsou izraelských odvetných úderů ušetřeny, místa jako Chán Júnis či Rafáh na hranici s Egyptem se stala terčem vzdušných úderů opakovaně.

Izrael už nemůže Gazu znovu okupovat, varoval Blinken

Izrael nemůže znovu okupovat Pásmo Gazy, po skončení nynějšího konfliktu ale může být stanoveno přechodné období. Podle agentury Reuters to ve středu prohlásil americký ministr zahraničí Antony Blinken, který v Tokiu jednal se šéfy diplomacií skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7.

Foto: Jonathan Ernst, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

„Gazu nemůže dál řídit Hamás, to by jednoduše vedlo k opakování 7. října. Je také jasné, že Izrael nemůže Gazu okupovat,“ řekl Blinken novinářům v Tokiu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí prohlásil, že Izrael převezme po skončení války s Hamásem bezpečnostní odpovědnost za Pásmo Gazy, aby nehrozilo opakování takového útoku. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí v této souvislosti už v úterý uvedl, že Spojené státy jsou proti případné nové dlouhodobé okupaci Pásma Gazy Izraelem.

Pásmo Gazy Izrael obsadil ve válce v roce 1967 a okupoval je do srpna 2005. V červnu 2007 pásmo ovládlo palestinské radikální hnutí Hamás, se kterým v následujících letech svedl Izrael několik střetů.

Slova Angeliny Jolie o Gaze odsoudil její otec i izraelský prezident

Hollywoodská hvězda Angelina Jolie se dostala pod palbu za svá prohlášení o izraelské válce proti Hamásu. Nejprve od svého otce Jona Voighta, nyní dokonce od izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga. „Myslím, že v Gaze nikdy nebyla, nikdy se nepodívala na situaci na místě,“ řekla hlava židovského státu.

Foto: Reuters

Americká herečka Angelina Jolie

Americká herečka nejprve na Instagramu odsoudila „teroristický útok“ Hamásu s tím, že ji „smrt tolika nevinných civilistů rozhořčila“. „Modlím se za okamžitý a bezpečný návrat rukojmích,“ podotkla. Ve druhém příspěvku Jolie napsala k fotografii, která zachycuje oblast v Gaze po zásahu raketou: „Toto je záměrné bombardování uvězněného obyvatelstva, které nemá kam utéct. Gaza je již téměř dvě desetiletí vězením pod širým nebem a rychle se stává masovým hrobem.“

Angelina Jolie se vyjádřila ke Gaze. Nejdřív jí vynadal její otec, pak i izraelský prezident

Kandidát britských labouristů na ministra rezignoval kvůli Gaze

V předních řadách britské levicové opozice se prohlubuje spor vyvolaný válkou mezi Izraelem a palestinským Hamásem a humanitární situací v Pásmu Gazy. Stínový ministr labouristů Imran Hussain v úterý večer oznámil, že kvůli svému názoru odlišnému od oficiální pozice Starmera již nechce být členem týmu, z něhož by potenciálně mohl vzejít příští britský kabinet.

„Chci mít možnost plně obhajovat příměří,“ vysvětlil na sociálních sítích svou rezignaci. Poslanec zvolený za severoanglický obvod s početnou muslimskou komunitou si svůj mandát ponechá, nebude však již vystupovat jako mluvčí strany pro otázky reformy trhu práce.

Labouristé jsou podle průzkumů favority příštích parlamentních voleb a pře o blízkovýchodní konflikt pro ně může být podle některých komentátorů jednou z největších výzev.

Skupina G7 podpořila humanitární pauzy a koridory v Pásmu Gazy

Ministři zahraničí skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 na závěr schůzky v japonské metropoli Tokiu vydali společné prohlášení, v němž podpořili „humanitární pauzy a koridory“ umožňující dodávky pomoci palestinským civilistům v Pásmu Gazu. V komuniké rovněž odsoudili palestinské radikální hnutí Hamás a potvrdili právo Izraele na sebeobranu v souladu s mezinárodním právem, přičemž zároveň zdůraznili význam ochrany civilistů.

Podle japonské agentury Kjódó bylo dosažení jednotného postoje k nynějšímu konfliktu na Blízkém východě pro státy G7 složitější než najít společný hlas ohledně války na Ukrajině. V prohlášení se země skupiny G7 snaží vyvážit kritiku útoků Hamásu na Izrael a zároveň podpořit naléhavou akci na pomoc civilistům v Pásmu Gazy, kde chybí potraviny, voda, lékařská péče i obydlí, píše Kjódó.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu minulý týden po jednání s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem prohlásil, že Izrael podmiňuje jakékoliv dočasné příměří propuštěním unesených rukojmí.

Atentát na kolonu Mahmúda Abbáse

Kolona šéfa Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse se stala terčem ozbrojeného útoku, jeden z jeho bodyguardů byl přitom zastřelen. K činu se přihlásila málo známá skupina, která si říká Synové Abú Džandala. Ta po útoku zveřejnila ultimátum, v němž Abbáse vyzývá, aby do 24 hodin oznámil otevřenou konfrontaci s Izraelem.

Atentát na kolonu Mahmúda Abbáse. Dostal ultimátum, aby vstoupil do války

Izraelská armáda zabila Hamásu muže, který byl zodpovědný za výrobu raket

Izraelská armáda (IDF) ve středu ráno uvedla, že se jí podařilo zabít muže, který stál za produkcí raket pro teroristické hnutí Hamás. Muhsin Abú Zina byl dle vyjádření IDF jedním z „šéfů produkce zbraní“ a specializoval se na „strategické zbraně a rakety“.

843 obětí ze 7. října bylo identifikováno

Izraelská policie uvedla, že se jí podařilo identifikovat již 843 obětí masakru ze soboty 7. října. Úřady odhadují, že při vražedném řádění teroristů z hnutí Hamás zahynulo na 1000 civilistů a 400 příslušníků bezpečnostních složek z řad armády či policie.

V bojích v Gaze zahynul další izraelský voják

Izraelská armáda oznámila smrt dalšího vojáka v Pásmu Gazy. Jde o 31. zabitého vojáka od vstupu vojska do Pásma Gazy.

Co se stalo v úterý

Události předchozího dne si můžete připomenout zde:

Biden vyzval Izrael, aby souhlasil s pauzou v bojích

Načítám

Reklama

Výběr článků

Načítám