Hlavní obsah

O našem útoku se bude učit ve vojenských školách, chvástal se exšéf Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko hodlá použít útok na Izrael ze 7. října jako učební materiál ve svých vojenských akademiích. Prohlásil to Chálid Mišál, bývalý vůdce teroristického hnutí Hamás v rozhovoru, který uveřejnila stanice MEMRI TV. Podle něj také Číňané „uvažují o provedení podobného plánu na Tchaj-wanu“.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý šéf Hamásu Chálid Mišál na snímku z roku 2018

Článek

Hamás podle Mišála chce, aby „arabské komunity na Západě“ byly aktivní a spolupracovaly s velmocemi, jako je Čína či Rusko“.

„Rusové nám řekli, že to, co se stalo 7. října, se bude vyučovat na vojenských akademiích,“ pokračoval. „Čína považuje náš útok za skvělý příklad,“ tvrdil.

„Číňané uvažují o provedení podobného plánu na Tchaj-wanu, udělají tam to, co brigády al-Kásam (ozbrojené křídlo Hamásu - pozn. red.) udělaly 7. října,“ prohlásil šéf Hamásu.

Arabská moderátorka se překvapivě tvrdě opřela do bývalého šéfa Hamásu

Blízký a Střední východ

„Arabové dali mistrovskou lekci celému světu,“ uzavřel svou oslavu brutálního útok na židovský stát.

Ne všechny rozhovory, které v uplynulých dnech Mišál poskytl, se nesly v podobně oslavném duchu pro Hamás.

Například v rozhovoru pro saúdskou státní televizi Al-Arabíja se ho moderátorka ptala, zda se za teroristický útok proti izraelským civilistům ze 7. října omluví.

Mišál to odmítl stejně jako připomínku moderátorky, že po brutálním útoku je Hamás nyní srovnáván s teroristickým Islámským státem.

Mišál se poté, co jej jako vůdce Hamásu v roce 2017 nahradil Ismáíl Haníja, odstěhoval do Kataru. Tamní luxusní apartmán občas vymění za podobné obydlí v některé z muslimských sunnitských zemí včetně Turecka.

Vraždění civilistů? Mluvčí Hamásu zahodil mikroport a utekl z rozhovoru

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám