Hlavní obsah

Arabská moderátorka se překvapivě tvrdě opřela do bývalého šéfa Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý lídr Hamásu Chálid Mišál v rozhovoru pro saúdskou státní televizi Al-Arabíja uvedl, že se Hamás nemá po teroristických útocích v Izraeli za co omlouvat, protože útočil jen na tamní vojáky. Musel však čelit velmi nepříjemným a na arabský svět až nezvykle důrazným otázkám saúdské moderátorky.

Foto: Twitter

Chálid Mišál a moderátorka saúdské státní televize Al-Arabíja během rozhovoru

Článek

Moderátorka pořadu se Mišála například ptala, zda se omluví za to, co se stalo 7. října při teroristickém útoku izraelským civilistům, ale také na to, proč chce do války zatáhnout i další arabské země, které už mají dost svých problémů.

„Při vší úctě, vaše otázka… Promiňte mi, že to řeknu. Omluva by měla být požadována od Izraele. Hamás nezabíjí civilisty záměrně. Zaměřuje se na vojáky. Tečka,“ odpověděl Mišál.

Moderátorka pořadu se ale nenechala odbýt. „Podle vás jde tedy o legitimní odpor? Vždyť to, co lidé na Západě viděli na svých televizních obrazovkách, byly přečiny Hamásu proti izraelským civilistům. Jste zodpovědný za obraz Hamásu v zahraničí. Hamás je teď srovnáván s ISIS,“ uvedla.

Následně se moderátorka Mišála zeptala, proč nyní Hamás prosí o podporu ostatní arabské země, s nimiž útok vůbec nekonzultoval, když si navíc v klidu sedí v klimatizované místnosti, a proč Hamás do konfliktu zatáhl Libanon.

Na to Mišál odpověděl: „Rusové obětovali za 2. světové války 30 milionů lidí, aby zemi osvobodili od Hitlerova útoku. Vietnamci obětovali 3,5 milionu lidí, než porazili Američany. Afghánistán obětoval miliony mučedníků, aby porazil SSSR a poté USA.“

„Alžírský lid obětoval za 130 let 6 milionů mučedníků. Palestinský lid je prostě jako každý jiný národ. Žádný národ není osvobozen bez obětí,“ dodal Mišál.

Arabské země by se měly více snažit nám pomoci

Podle Mišála sice Hamás nyní bojuje uvnitř Palestiny, ale bude vděčný za jakoukoli podporu od jiných arabských zemí zvenku.

„Ano, Hizballáh. Libanonská fronta teď hoří a my jsme za to vděční, ať už jde o Palestince, Libanonce, nebo kohokoli jiného. Hizballáh tam hraje aktivní roli. Musíme mluvit o boji zemí, které mají hranici s Izraelem,“ zdůraznil Mišál.

„Velký Egypt, který vedl velkolepé války. Egypťané dnes vřou hněvem… Zdravím egyptský lid; a chceme víc. Žádám silnější postoj egyptských vůdců,“ dodal bývalý lídr Hamásu.

Na to mu moderátorka odpověděla: „Situace v Libanonu je velmi špatná. To poslední, co potřebují, je další válka. Chálid Mišál si sedí v klimatizované místnosti a mluví o válce, džihádu a bombových útocích…“ Mišál sám se totiž v Gaze vůbec nenachází. Od roku 2012 sídlí v bezpečí své rezidence v katarském Dauhá.

Hizballáh vyhlásil na středu Den hněvu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám