Hlavní obsah

Napětí roste, Rusové na turecko-syrské hranici rozmisťují střely S-400

Moskva

Rusko v reakci na úterní sestřelení svého bombardéru na syrsko-turecké hranici vyslalo k syrskému pobřeží křižník Moskva a na letecké základně rozmisťuje svůj nejmodernější protiletadlový systém S-400. Jeho střely dokážou sestřelit letadlo z výšky až 30 kilometrů. Operační dosah systému je 400 kilometrů. Smysl je jasný, varovat Turky.

Foto: Novinky

Ruský protiletadlový systém S-400

Článek

„Je to důrazné varování. Vyslání systému S-400 je logické. Nečekali jsme bodnutí do zad, Turecko je koneckonců členem koalice proti Islámskému státu. A Rusko a Spojené státy se již dříve dohodly na vzájemné výměně informací,“ vyložil pro agenturu Sputnik ruský vojenský analytik Vladimir Anochyn.

Informaci o rozmístění ruských protiraket dnes potvrdil i prezident Vladimir Putin, podle agentury TASS ale hovořil o starším typu S-300.

Putin se při návštěvě uralského města Nižnij Tagil zároveň připojil k doporučení ruského ministerstva zahraničí, aby se ruští turisté cestám do Turecka vyhýbali. Turecko je podle statistik spolu s Egyptem a Kyprem nejoblíbenější destinací ruských turistů.

BEZ KOMENTÁŘE: Protiletadlový systém S-400 Triumf

Nejde o jedinou odpověď ruské armády na sestřelení jejího suchoje. Ruský generální štáb už v úterý uvedl, že vypracovává dodatečná opatření k zajištění ruského letectva v Sýrii.

Moskva zároveň ve čtvrtek informovala, že přerušila veškerou vojenskou spolupráci s Tureckem a zrušila i horkou linku.

Ruské bombardéry budou například doprovázet stíhačky. [celá zpráva]

Válku nechce nikdo

Rusko-turecké vztahy jsou od sestřelení ruského suchoje na bodu mrazu. Ankara trvá na tom, že bombardér narušil její vzdušný prostor, Moskva to popírá. [celá zpráva]

A ani jedna ze zúčastněných stran se nehodlá omluvit. Obě strany se nicméně shodují, že si kvůli incidentu nepřejí válečný konflikt. Analytici, na které se odkazuje agentura Sputnik, ale i západní média se nicméně shodují, že úterní incident vedl ke zvýšení napětí na Blízkém východě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám