Hlavní obsah

Ozbrojence si spletli s vojáky, Izraelci sami otevírali útočníkům dveře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sderot

Obyvatelé Sderotu se probudili doslova do apokalypsy. Když slyšeli poplach, předpokládali, že jde o obvyklé raketové útoky. Proto otevírali dveře vojákům, mysleli si, že jde o příslušníky izraelské armády. Ve skutečnosti to ale byli ozbrojenci z Hamásu, kteří je okamžitě zadrželi jako rukojmí.

Zakrytá těla obětí leží na ulici v izraelském SderotuVideo: AP

 
Článek

„Probudili jsme se v 6:30 kvůli poplachu, mysleli jsme, že jde o obvyklé raketové útoky, ale na ulici jsme začali slyšet výstřely, znělo to, jako by vycházely z parkoviště naší budovy,“ popsal pro televizní stanici Kan sobotní ráno Šoval Kalon, obyvatel města Sderot.

Netrvalo dlouho, když si jeho rodina uvědomila, že se děje něco neobvyklého. „Pak jsme začali vídat lidi z Hamásu v pick-upech. Klepali na domy obyvatel, kteří si mysleli, že jde o izraelské vojáky. A oni je vzali jako rukojmí,“ řekl Kalon.

„Kolem chodí jednotky Hamásu. Vidíme to ve videích. Chodí zcela beztrestně,“ vzkázal muž z protileteckého krytu ve svém domově. Podle izraelských médií bezpečnostní síly bojují s teroristy v nejméně čtyřech oblastech města.

Válka v Izraeli: Speciální vysílání studia Novinek

Blízký a Střední východ
Foto: Baz Ratner, ČTK/AP

Izraelská žena oplakává svého příbuzného, kterého zabili palestinští ozbrojenci.

Odvetná operace

Palestinské radikální hnutí Hamás v sobotu ráno zaútočilo na Izrael z Pásma Gazy tisícovkami raket. Několika komandům se také podařilo proniknout na území židovského státu. Izraelci to označili za vyhlášení války a spustili odvetnou operaci.

Palestinští ozbrojenci z Pásma Gazy ráno zahájili rozsáhlý a podle místních médií překvapivý útok na Izrael. Kromě raket vyslali i komanda, která se na několika místech střetla s policisty a vojáky a podle dostupných informací a záběrů ze sociálních sítí zabíjejí civilisty a berou Izraelce jako rukojmí a unášejí je do Pásma Gazy.

Izraelská armáda uvedla, že je ve válečném stavu, a slíbila, že se bude bránit. K útokům se přihlásilo radikální hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že nepřítel za útok zaplatí cenu, jakou dosud nikdy nepoznal.

Foto: Ohad Zwigenberg, ČTK/AP

Izraelští policisté stojí u zabitého palestinského ozbrojence poblíž Pásma Gazy.

Palestinci vypálili během více než dvou hodin asi 5000 raket na IzraelVideo: Reuters

Válka v Izraeli: Zaútočíme plnou silou, varoval Netanjahu

Blízký a Střední východ

Reklama

Související články

Izrael zahájil odvetnou operaci Železné meče

Izraelské obranné síly (IDF) oznámily v sobotu dopoledne, že po útoku palestinských radikálů, kteří zemi ostřelovali a pronikli na území židovského státu...

Výběr článků

Načítám