Hlavní obsah

Na jemenský přístav útočí zahraniční vojáci, čtyři padli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudajda

Těžké boje probíhají ve čtvrtek na okraji jemenského přístavu Hudajda. Provládní síly podporované koalicí vedenou Saúdskou Arábií ve středu ráno zahájily ofenzívu s cílem dobýt město bráněné šíitskými vzbouřenci, pro které je klíčové. Proudí přes něj většina pomoci do oblastí pod kontrolou vzbouřených Húsíů.

Foto: Nariman El-Mofty, ČTK/AP

Provládní síly podporované Saudy u Hudajdy

Článek

Útok vedou zahraniční intervenční síly vedené Saúdskou Arábií. Je první velkou akcí, do které jsou zapojeni přímo vojáci arabské koalice, která dosud poskytovala provládním silám především leteckou podporu. Spojené arabské emiráty oznámily, že v bojích padli čtyři jejich vojáci, aniž by uvedly další podrobnosti.

Boje zuří zejména u místního letiště a na jihu města u čtvrti Durajmi. Tisková agentura Emirátů Wam uvedla, že se útočícím silám podařilo „osvobodit oblasti obklopující letiště“. Také byly podle agentury zabity a zajaty desítky Íránem podporovaných Húsíů. Zdravotnické zdroje působící v oblasti oznámily, že při úderech koalice bylo zabito 22 bojovníků Húsíů.

Foto: Nariman El-Mofty, ČTK/AP

Provládní bojovníci

Húsíové naopak tvrdí, že se jim raketami podařilo zasáhnout jednu z lodí arabské koalice, potvrzeno to však nebylo.

Panují obavy, že by si útoky mohly vyžádat humanitární katastrofu ve městě, ze kterého během posledního měsíce utekly desetitisíce lidí. Kdyby přístav přestal fungovat, byly by ohroženy dodávky humanitární pomoci, na které jsou Jemenci závislí. Pak by na životě bylo ohroženo až 250 000 lidí, uvedla OSN. [celá zpráva]

Amnesty International dodala, že v okolí čtyř set tisícového města žije dalších dvě stě tisíc lidí: „Přístav v Hudajdě je klíčový pro zemi, která z 80 procent závisí na dodávkách základních potřeb. Odříznutí této klíčové zásobovací linie by ještě prohloubilo to, co je už teď největší humanitární krizí.”

Kvůli obavám z humanitární krize se ve čtvrtek na žádost Velké Británie sejde k mimořádnému zasedání Rada bezpečnosti.

Koalice chce kontrolovat přístav a letiště 

Mluvčí koaličních sil Turki Malki prohlásil, že se arabská koalice chce vyhnout bojům v ulicích města, které by mohly mít tragické následky. Míní ovládnout letiště, samotný přístav, aby kontrolovala, co přes něj prochází, protože panuje podezření, že tudy proudí i zbraně, a taky silnici spojující Hudajdu a hlavním městem Saná, které také drží Húsíové.

Pokud ale šíité ztratí přístav, bude pro ně těžké se udržet. Ovládali by už jen přístav Salíf.

Arabská koalice zahájila útok, když se jí nepodařilo se šíity domluvit předání přístavu pod její kontrolu a vypršelo poslední ultimátum. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám