Hlavní obsah

Začal útok na jemenský přístav Hudajda, hrozí humanitární katastrofa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj
Aktualizováno

Koalice vedená Saúdskou Arábií zahájila ve středu navzdory varováním před humanitární katastrofou útok na jemenský přístav Hudajda, který ovládají vzbouření šíitští Húsíové. Ofenzíva se považuje za rozhodující ve tři roky trvající občanské válce, do níž se na straně legální vyhnané vlády prezidenta Abda Rabbúa Mansúra Hádího zapojily další arabské země vedené Rijádem a konflikt de facto přerostl v střet Saúdské Arábie a Íránu.

Foto: Profimedia.cz

Súdánské koaliční síly směřují na přístav Hudajda.

Článek

O zahájení ofenzívy informoval ve středu libanonský list Daily Star a saúdská státní média, která se odvolala na vojenské zdroje. Podle nich jemenská vláda vyhnaná do exilu „vyčerpala všechny mírové a politické prostředky k vypuzení milice Húsíů z přístavu Hudajda“. „Osvobození přístavu Hudajda je milník v našem boji mít opět Jemen bez milicí,“ dodal jeden z vojenských zdrojů.

Foto: Novinky s použitím Mapy.cz

Anvar Gragaš, ministr zahraničí Spojených arabských emirátů, které jsou členy koalice, řekl francouzskému listu Le Figaro, že termín pro stažení milice Húsii vypršel brzo ráno.

Libanonský list zmínil, že videa na sociálních sítích zachytila postup vojenských kolon k městu. Slyšet na nich byla těžká trvalá palba.

Z přístavu, který je klíčový pro dodávky humanitární pomoci na území Húsíů - proudí z něj 70 procent importovaného zboží - se stáhli zástupci OSN i humanitární organizace.

OSN útoku nezabránila, hrozí lidská tragédie

OSN se snažila do poslední chvíle útoku zabránit, ještě v úterý řekl generální tajemník organizace Antonio Guterres, že vede intenzivní jednání s představiteli Emirátů a Saúdské Arábie, aby zabránil útoku. V pondělí se kvůli víkendovým střetům v Hudajdě sešla na britskou žádost Rada bezpečnosti.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Jemenští celníci míjejí loď, kterou odplouvají z Hudajdá jemenští migranti.

Zvláštní vyslanec OSN Martin Griffiths se snažil vyjednat mírový plán, v jehož rámci by se Húsíové zbavili balistických raket, které vystřelují na Saúdskou Arábii, výměnou za ukončení náletů arabské koalice na Jemen, ale neuspěl.

Saúdy podporované provládní síly se během posledního měsíce přiblížily k přístavu, jímž prochází 70 procent zboží importovaného do Jemenu. Při postupu ovládly desítky měst a vesnic.

Předseda kanceláře OSN pro humanitární záležitosti Mark Lockwood varoval, že útok na přístav by mohl vést k tragédii a humanitární katastrofě. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dal v pondělí najevo obavy ze situace a vyzval všechny zúčastněné, aby „ctili závazek spolupracovat s OSN“. Vyzdvihl, že je nutné zachovat dodávky humanitární pomoci.

Koordinátorka pomoci OSN pro Jemen Lise Grandeová v pátek řekla, že v nejhorším případě by si takový útok mohl vyžádat až 250 000 obětí. Z města během měsíce utekly desetitisíce lidí.

Rijád hájí útok slovy, že kromě pomoci přes přístav proudí i zbraně, které používají rebelové.

Reklama

Výběr článků

Načítám