Hlavní obsah

Na humanitární konvoj útočily ruské suchoje, tvrdí Američané

Washington/Moskva
Aktualizováno

Na konvoj kamiónů Červeného půlměsíce a OSN s humanitární pomocí u syrského Aleppa útočily ruské letouny Suchoj Su-24. Alespoň to tvrdí američtí zástupci, kteří pod podmínkou anonymity hovořili se stanicí BBC. Rusové to popírají.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ruský Suchoj Su-24

Článek

Zdroje z americké strany uvedly, že v době útoku se přesně nad místem nacházela dvojice ruských bombardérů. Podle nich byl útok proveden příliš důmyslně na to, aby se dalo říco, že útočilo syrské letectvo.

Spojené státy ale oficiálně přímé obvinění nevznesly. Bílý dům „pouze“ prohlásil, že se jedná o „nezměrnou humanitární tragédii“. Mluvčí Ben Rhodes nicméně dodal: „Odpovědnost mohou nést pouze dva subjekty, a to buď syrský režim, anebo ruská vláda. A v každém případě nese odpovědnost za nálety v této oblasti ruská vláda.“

Britský list The Daily Telegraph připojil spekulaci opět nejmenovaných zástupců západní koalice spojenců, podle nichž mohl být útok odvetou za víkendové bombardování syrské armády ze strany letectev USA, Velké Británie, Dánska a Austrálie. [celá zpráva]

Nemáme s tím nic společného, tvrdí Moskva

Rusko i syrský režim už v úterý nařčení popřely. Podle Moskvy útočily pozemní síly, protože snímky z místa útoku neukazují žádné krátery v zemi po bombardování. „S tou situací nemáme nic společného,“ oznámilo ruské ministerstvo zahraničí. Poukazuje přitom na fotografie ohořelých kamiónů, které nebyly zasaženy ze vzduchu. [celá zpráva]

Rusové navíc zveřejnili video pořízené ze vzduchu, podle něhož kolem kamiónů projíždělo vozidlo s minometem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Humanitární konvoj OSN prý sledoval pick-up islamistů s minometemVideo: Reuters

Podle americké strany bylo ale terčem náletů překladiště, od něhož pak mohly kamióny vzplanout. [celá zpráva]

OSN v úterý uvedla, že „není v takové pozici, aby rozhodla, zda šlo skutečně o vzdušný útok“. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ale nezvykle tvrdě kritizoval syrskou vládu, která má podle jeho slov na svědomí nejvíce civilních obětí. Prohlásil také, že všichni, kdo podporují válčící tábory, mají „na rukou krev“.

Zachrání příměří?

Při útoku bylo zničeno 18 z 31 kamiónů s pomocí a zahynulo 20 lidí. Jak OSN, tak Červený půlměsíc (Červený kříž) pozastavily v Sýrii veškerou pomoc.

Ministři zahraničí USA a Ruska se mezitím v New Yorku sešli k dalšímu jednání ve snaze zajistit prodloužení příměří, které krátce před útokem na konvoj vzalo v Aleppu za své. Další schůzku mají naplánovanou na pátek. Ještě před tím se ve středu sejde Rada bezpečnosti OSN.

Související téma:

Foto: Reuters

Ruský Suchoj Su-24 přistává po útocích v Sýrii na základně Hmejmin

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám