Hlavní obsah

Musk si po boku Netanjahua prohlédl kibuc, kde vraždili teroristé z Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliardář Elon Musk v pondělí navštívil Izrael. Nejbohatší muž světa má na programu nejen jednání s tamními politiky, ale také setkání s přeživšími krveprolití, které na jihu židovského státu 7. října rozpoutalo palestinské teroristické hnutí Hamás. Musk opakovaně čelí kritice, že jeho sociální síť X (dříve Twitter) nedostatečně zasahuje proti šíření antisemitismu a dalších nenávistných projevů.

Foto: Pool, Reuters

Elon Musk na archivním snímku

Článek

Musk za doprovodu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua zamířil do obcí u hranic Pásma Gazy, které se počátkem října staly terčem útoku palestinských teroristů. Miliardář se tam měl setkat i s lidmi, jejichž příbuzné Hamás stále drží jako rukojmí. Schůzka se měla uskutečnit v kibucu Kfar Aza v domě Ofira Libsteina, místního činitele, který byl 7. října zavražděn, podotkl web Times of Israel.

Server dodal, že Musk měl také zhlédnout 44minutové video se sestřihem krutostí napáchaných palestinskými teroristy, které si pachatelé sami natáčeli. Setkat se měl i s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem. „Během tohoto setkání prezident poukáže na nutnost boje s rostoucím antisemitismem v on-line prostředí,“ citovala Herzogovu kancelář agentura AFP.

Spor o antisemitismus na síti X. Musk žaluje levicovou neziskovku kvůli manipulaci

Amerika

Netanjahu při předchozím setkání s Muskem v Kalifornii vlastníka sociální sítě X vyzval, aby našel rovnováhu mezi ochranou svobody projevu a bojem proti projevům nenávisti. Nejbohatší muž planety odvětil, že ačkoli nemůže zastavit všechny nenávistné projevy před jejich zveřejněním, je prý „obecně proti útokům na jakoukoli skupinu, bez ohledu na to, kdo to je“.

Kritika se ale týká i příspěvků, které Musk sám sdílel na svém profilu. „Skutečná pravda,“ komentoval například v polovině listopadu Musk příspěvek, který hlásal, že „židovské komunity uplatňují proti bílým lidem přesně ten druh nenávistného jazyka, který samy nechtějí poslouchat na svou adresu“. Muskovo počínání tehdy odsoudil i mluvčí Bílého domu, který to označil za „ohavnou propagaci antisemitské a rasistické nenávisti“.

Systém Starlink bude v Pásmu Gazy k dispozici humanitárním organizacím, řekl Musk

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám