Hlavní obsah

Spor o antisemitismus na síti X. Musk žaluje levicovou neziskovku kvůli manipulaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Majitel sociální sítě X Elon Musk zahájil právní spor s organizací Media Matters for America kvůli údajné manipulaci s rasistickým a neonacistickým obsahem. Důvodem je zřejmě odchod významných inzerentů ze sítě X poté, co sám Musk sdílel antisemitský obsah.

Foto: Leah Millis, Reuters

Elon Musk, majitel společnosti X

Článek

Cíleně jste manipulovali s údaji na mé sociální síti s cílem ji zničit, inzerce našich partnerů se ve skutečnosti v sousedství rasistického a neonacistického obsahu nikdy neocitla.

Tak zní v kostce jádro žaloby, kterou majitel globálně vlivné sociální sítě X (dříve Twitter) Elon Musk podal proti organizaci Media Matters for America (MMfA) a kterou v pondělí začala projednávat prokuratura v texaském Austinu.

Musk o začátku řízení informoval na síti X s dovětkem „podvod má trestní důsledky“.

Kauzu odstartoval minulou středu sám Musk, když na svém účtu na X označil jako „ve skutečnosti pravdivý“ příspěvek jiného uživatele. Ten mj. tvrdí, že „Židé používají ten stejný nenávistný jazyk, který nechtějí poslouchat na svoji adresu“.

V následující konverzaci Musk napsal, že sice nesdílí názor, že by „všichni Židé nenáviděli bělochy“, nicméně vymezil se v tomto smyslu vůči některým organizacím hájícím Židy, jako je Liga proti hanobení (Anti-Defamation League).

Ta podle Muska „nespravedlivě útočí na západní společnost přesto, že většina Západu Židy podporuje“.

Velcí inzerenti pozastavili spolupráci

Na kontroverzní debatu i na další obsah na síti X s otevřeně rasistickými názory upozornila Media Matters for America.

Okamžitým důsledkem bylo, že někteří velcí inzerenti včetně technologického giganta IBM či mediální a zábavní firmy Warner Brothers pozastavili spolupráci s X.

V jádru sporu jde tedy podle všeho o peníze z reklamy. Musk argumentuje tím, že MMfA ve veřejných vyjádřeních cíleně manipulovala s obsahem na síti X a ve skutečnosti se inzerce vedle „závadného“ obsahu nikdy neocitla.

Síť X je pod taktovkou Muska rok. Vyhlídky do budoucna nejsou růžové

Internet a PC

Media Matters for America se označuje za neziskovou organizaci, která monitoruje a analyzuje pravicové dezinformace v mediálním prostoru USA. V reakci na žalobu označila MMfA Muska za „ubožáka, který se snaží umlčet nezávislou a podloženou kritiku“.

Síť X (dříve Twitter) v minulosti mnohokrát čelila nařčením, že dělá příliš málo pro odstraňování rasistického a xenofobního obsahu, který tam někteří uživatelé umisťují.

Musk koupil Twitter v říjnu 2022 a záhy dal vědět, že síť má být „platformou svobody“, kde si „každý bude moci vyjádřit svůj názor“. Tím dal najevo, že příspěvky nehodlá cenzurovat.

Brzy poté odešli první inzerenti a tento trend nyní dál pokračuje. Twitter je přitom ekonomicky na reklamě závislý, podle některých údajů společnosti generuje až 90 procent příjmů.

Bílý dům obvinil Muska ze šíření antisemitismu a lží kvůli jeho příspěvku na X

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám