Hlavní obsah

Letouny bombardovaly ropné rafinerie ovládané islamisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letouny Spojených arabských emirátů (SAE) zaútočily v pondělí na ropné rafinerie, které na východě Sýrie ovládají ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS). Cílem bylo odříznout islamisty od zdrojů, ze kterých financují své aktivity. Zda byl nálet úspěšný, agentura WAM neinformovala. Omezila se pouze na sdělení, že se všechny stíhačky F-16 vrátily bezpečně na základnu v Jordánsku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Emiráty se teprve před necelým týdnem vrátily mezi spojence útočící na IS. V koalici krátce přerušily členství po prosincovém únosu jordánského pilota, jehož radikálové následně upálili. Letecké údery proti islamistům, které začaly loni v září, koordinují Spojené státy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Postup islamistů se kromě USA a jejich spojenců snaží zastavit i syrská a irácká armáda a kurdští bojovníci. Letecké údery jsou součástí operace nazvané Inherent Resolve (Bytostné odhodlání).

V Iráku kromě USA zasahuje také Austrálie, Belgie, Kanada, Dánsko, Francie, Nizozemsko a Británie. Na náletech v Sýrii se kromě Američanů patrně podílí i Bahrajn, Jordánsko, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

Sýrie se spojenecké operace neúčastní a vede vlastní boj proti povstalcům, kteří již téměř čtyři roky požadují odchod prezidenta Bašára Asada, i proti islamistům. Syrská vláda mezi těmito skupinami nerozlišuje a obě označuje za teroristy.

Reklama

Výběr článků

Načítám