Hlavní obsah

Kurdské jednotky údajně provádějí v severní Sýrii etnické čistky

Damašek

Kurdské jednotky provádějí v severní Sýrii etnickou čistku a vyhánějí odtud sunnitské Araby. Napsal to v pondělí list The Times, podle jehož zdrojů Kurdové vypalují arabské vesnice v oblastech, které nedávno vybojovali nad radikály z organizace Islámský stát (IS). Kurdské milice (YPG) jsou považovány za hlavního spojence Západu v boji proti IS.

Foto: Rodi Said, Reuters

Kurdští bojovníci v Sýrii

Článek

Jejich největším úspěchem bylo loňské osvobození severosyrského města Kobani u turecké hranice. Z oblastí obývaných dosud jak Kurdy, tak Araby údajně prchlo na 10 tisíc lidí.

"Bojovníci YPG vypálili naši vesnici a vydrancovali domy. Jednoho jsem poznal, byl z vedlejší vesnice. Právě on polil nábytek v mém domě benzínem," sdělil Muhammad Sálih Katí, který v prosinci uprchl z vesnice Tall Ziáb Šarkí.

Etnicky smíšený syrský sever se v minulých třech letech syrské války dostal střídavě do područí opoziční Syrské svobodné armády, skupin radikálů včetně IS a YPG.

Kurdové tvrdí, že tamní arabské obyvatelstvo, vyznávající sunnitský islám, je spojencem IS a poskytuje útočiště jeho bojovníkům. Syrský sever je nyní hlavním bojištěm v Sýrii. Islámský stát ovládá severosyrskou Rakku na západě a irácký Mosul na východě a nechce přijít o strategické území mezi nimi.

Hrozí jim zabitím

"Budeme střílet na vaše děti. Když tady zůstanete, zemřete," vyhrožovali podle Katího Kurdové místním Arabům.

Z provincie Hasaká na severovýchodě Sýrie proudí stovky rodin. "Když se IS stáhl, řekli nám lidé z YPG, abychom odešli. Hrozili, že budou ostřelovat vesnici, ale my jsme zůstali. Za čtyři dny přijela auta plná bojovníků YPG. Jeden z nich přišel s pneumatikou do mého domu a mířil puškou na příbuzné. Museli jsme odejít. Jakmile jsme byli na cestě, viděl jsem, jak z našeho domu stoupá dým," popisuje situaci otec šesti dětí Muhammad Avád, který je nyní mezi uprchlíky.

Prchající sunnitští Arabové se domnívají, že je Kurdové, kteří jsou paradoxně sami sunnité, trestají za to, že vyznávají stejnou víru jako radikálové. Příslušníci Islámského státu ale propagují striktní vahhábistickou formu islámu, přičemž většina syrských sunnitů tento konzervativní výklad víry neschvaluje. Radikálové je sami často řadí k odpadlíkům.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy bombardovala v minulých měsících na severu Sýrie stovky pozic Islámského státu, a vytvořila tak milicím YPG možnost vybojovat zpět velké části provincie Hasaká. Loni se tímto způsobem podařilo po měsících tuhých bojů osvobodit Kobani.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám