Hlavní obsah

Koalice proti Islámskému státu se nadechuje k rozhodujícímu útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Koalice proti Islámskému státu pod vedením Spojených států se ve Washingtonu dohodla na strategickém plánu, jak této teroristické organizaci zasadit rozhodující úder. Podle BBC o tom informoval americký ministr obrany Ash Carter.

Foto: Profimedia.cz

Kurdští bojovníci během tažení proti Islámského státu. Ilustrační foto

Článek

Koaliční síly se nyní podle Cartera soustředí na to, aby radikální islamisty vyhnaly z hlavní bašty Islámského státu v syrské Rakce a druhého největšího iráckého města Mosulu na severu země.

„Dovolte mi to říci jasně; vyvrcholí to tím, že se zhroutí kontrola Islámského státu nad Rakkou a Mosulem. Pokud neuspějeme v Iráku, žádná z našich zemí nebude v bezpečí,“ prohlásil ve čtvrtek šéf Pentagonu.

Irácký ministr obrany Chálid Ubajdí ve čtvrtek řekl, že nyní je v rukou IS už jen asi desetina Iráku, avšak bezpečnostní situace v zemi zůstává špatná. V minulosti islamisté ovládali až třetinu země.

Osvobození Mosulu na obzoru?

"Osvobození Mosulu je na obzoru," řekl ve čtvrtek zmocněnec USA v koalici, která bojuje proti Islámskému státu, Brett McGurk před ministry zahraničí a obrany, kteří rokovali o boji proti IS. Právě se podle McGurka připravuje detailní plán pomoci asi miliónu obyvatel, kteří v Mosulu zůstali pod vládou IS.

Ubajdí sdělil, že do boje o Mosul bude třeba zapojit letectvo, rozvědku i ženijní oddíly. Ministr odhaduje, že v Mosulu jsou téměř dva miliony lidí a že se mnozí pokusí uprchnout, jak jako tomu bylo při bitvách o jiná irácká města. Zapotřebí bude také třeba koordinovat postup s kurdskými milicemi, které pomáhaly mnohá místa osvobozovat.

Datum pro zahájení ofenzívy stanoveno není, podlě některých diplomatů citovaných Reuters počítá premiér Hajdar Abádí se zahájením bojů do října.

V Manbidži dostali radikálové ultimátum

Agentura Reuters doplnila, že nyní se schyluje k boji o Manbidž a koaliční bojovníci dali radikálům osmačtyřicet hodin na to, aby město opustili. Patrně se tím chtějí vyhnout ztrátám na životech.

Vojenský výbor v Manbidži umožní bojovníkům Islámského státu opustit město bez boje pouze i s lehkými zbraněmi. „Tahle výzva je jedinou a poslední šancí, aby obklíčené složky Islámského státu opustily město,“ cituje Reuters z prohlášení bojovníků kurdské a arabské koalice podporované Spojenými státy.

Co potom?

Spojenci podle amerického ministra obrany Ashe Cartera během jednání ve Washingtonu diskutovali také o poválečném uspořádání na územích, která byla nebo teprve budou osvobozena od Islámského státu. U jednacího stolu zasedly delegace třicítky zemí.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Americký ministr obrany Ash Carter a jeho britský protějšek Michael Fallon.

„Musíme zajistit, aby měli naši partneři na bitevním poli to, co potřebují a mohli tak vybojovat, udržet, obnovit a svá území,“ konstatoval Carter po jednání.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: OSN, Novinky

Poválečná obnova osvobozených území bude nadmíru důležitá. Jak totiž konstatoval zvláštní vyslanec Spojených národů pro Irák Ján Kubiš, plánované letošní dobytí Mosulu může předznamenat největší humanitární krizi světa. V Iráku už kvůli bojům opustilo své domovy 3,4 miliónu lidí a Spojené národy upozorňují, že peněz na humanitární pomoc zdaleka nepřichází tolik, kolik by bylo potřeba.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám