Hlavní obsah

KLDR může zasáhnout území USA, komentoval představitel Hamásu námluvy s Kimem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke spekulacím o sbližování Hamásu a Severní Koreje se nyní vyjádřil i jeden z čelných představitelů palestinského teroristického hnutí. KLDR má podle něj oproti Íránu tu výhodu, že může svými zbraněmi zasáhnout i území Spojených států. Hlavní představitel Hamásu pro zahraniční vztahy Alí Baraka zároveň předpověděl, že USA se prý rozpadnou stejně jako svého času Sovětský svaz.

Foto: Profimedia.cz

Alí Baraka, vysoký představitel Hamásu

Článek

„The Wall Street Journal napsal, že severokorejský vůdce Kim Čong-un nařídil podporu palestinského lidu, a zejména Hamásu. Berete to vážně?“ zeptal ve čtvrtek představitele Hamásu moderátor libanonského kanálu Spot Shot v reakci na článek, který se nicméně odvolával na oznámení jihokorejské tajné služby.

„Ano. Jak víte, vůdce Severní Koreje je možná jediný na světě, který je schopen zasáhnout Spojené státy. On je jediný,“ odpověděl Baraka, který zřejmě opomenul, že přinejmenším Rusko, Čína, Británie a Francie jsou svými střelami teoreticky schopné zasáhnout jakékoliv místo na světě již dlouhou řadu let.

„Írán nemá schopnost zasáhnout Ameriku,“ vysvětloval dále Baraka výhodu KLDR oproti dlouhodobému regionálnímu spojenci Hamásu. „Pokud by se Írán rozhodl zasáhnout, mohl by zasáhnout sionistickou entitu (myšleno Izrael – pozn. red.) a americké základny v regionu. Řekněme věci tak, jak jsou, Írán nemá zbraně, které by se mohly dostat do Ameriky, ale může zasáhnout Izrael a americké základny a lodě v regionu, pokud USA rozšíří svou intervenci,“ dodal Baraka.

Foto: Profimedia.cz

Palestinská demonstrace v Hebronu na Západním břehu Jordánu s portréty Vladimíra Putina a Kim Čong-una

Šéf zahraničních vztahů Hamásu zároveň předpověděl rozpad USA. „Spojené státy byly založeny Británií a globálním zednářstvím a zhroutí se jako Sovětský svaz,“ prohlásil v podivuhodném oslím můstku napříč staletími. „Amerika nezůstane mocná,“ pohrozil přitom Washingtonu.

Baraka, který sídlí v Libanonu, po říjnovém útoku na Hamásu na Izrael agentuře Reuters řekl, že hnutí získávalo peníze a výcvik od Íránu a jeho blízkých spojenců, jako je libanonské šíitské hnutí Hizballáh.

KLDR dodala Rusku přes milion dělostřeleckých nábojů, tvrdí jihokorejská rozvědka

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám