Hlavní obsah

Kdo na nás vztáhne ruku, tomu ji usekneme. Írán má nový dron, doletí až do Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový íránský armádní dron Mohajer-10, připomínající americký MQ-9 Reaper, předvedlo v úterý za přítomnosti íránského prezidenta Ebrahíma Raisího tamní ministerstvo obrany. Prodloužený dolet má umožnit zasáhnout i území Izraele, arcinepřítele islámské republiky.

Írán představil nový vojenský dronVideo: AP

 
Článek

Vydrží ve vzduchu až 24 hodin, létá rychlostí 210 km/h, unese až 300 kilogramů trhavin či sledovacích zařízení. A hlavně má dolet 2000 kilometrů, což by íránským ozbrojeným silám umožnilo stroj poslat až nad území Izraele.

Agentura AP připomíná, že skutečné schopnosti nové zbraně není zatím možné nezávisle ověřit. Nicméně íránská státní televize ukázala video, v němž dron Mohajer-10 startuje do vzduchu, a záběry doprovodila textovým sdělením „dobře se schovejte“ v perštině a také hebrejštině.

Írán ukázal nové lodě vybavené raketami s doletem 600 kilometrů

Blízký a Střední východ

Význam představení vojenské novinky podtrhla účast íránského prezidenta Raisího. Ten v krátkém projevu zdůraznil, že zbraň je určená k obraně a že Írán má zájem na přátelských vztazích se všemi státy světa. „Kdo by ale na nás vztáhl ruku, tomu ji usekneme,“ řekl Raisí.

Foto: ČTK/AP

Íránský prezident Ebrahím Raisí (druhý zleva) naslouchá výkladu při představení nového dronu Mohajer-10

Mohajer-10 je podle všeho vylepšenou verzí staršího typu dronu Mohajer-6. Bezpilotní letouny Teherán dodával Rusům pro jejich agresivní válku na Ukrajině, v posledních týdnech však íránské dodávky vojenského materiálu Moskvě v souvislosti s očekávanou dohodou mezi USA a Íránem zeslábly.

Írán a Izrael mají kriticky špatné vztahy již desetiletí. Tel Aviv obviňuje Teherán, který neuznává legitimitu Státu Izrael, z podpory militantních skupin, jako je libanonský Hizballáh, které se snaží útočit na Židovský stát. Íránské území bylo naopak v minulých letech terčem izraelských vzdušných úderů proti jaderným zařízením či jednotlivcům, kteří se podílejí na jaderném výzkumu. Politické špičky Izraele se nechaly opakovaně slyšet, že podniknou „cokoli“, aby Teherán nezískal jadernou zbraň.

Nejen výměna vězňů. Na obzoru je širší dohoda USA–Írán, týká se i omezení jaderného programu

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám