Hlavní obsah

Írán: Experta zabila zbraň řízená umělou inteligencí

Právo, brw

Íránského jaderného fyzika Mohsena Fachrízádeha zabila zbraň řízená přes satelit umělou inteligencí, zaměřovaná pomocí vysoce vyspělého systému rozpoznávání tváří. Tvrdí to podle serveru Ynetnews Alí Fadáví, zástupce velitele íránských revolučních gard.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Íránský jaderný fyzik Mohsen Fachrízádeh

Článek

„Kulomet ovládaný satelitem vypálil na mučedníka Fachrízádeha asi třináct ran. Při operaci použili umělou inteligenci a vyspělou technologii rozpoznávání tváře. Jeho manželka, která seděla ve stejném autě, 25 centimetrů od něj, vyvázla nezraněna,“ řekl.

Izrael dostal studenou sprchu z Bahrajnu i Kataru

Blízký a Střední východ

Teherán ukazuje prstem na Izrael

Kulomet s chytrým systémem byl podle Fadávího umístěn na pick-upu a na místě atentátu nebyli žádní teroristé. Írán tak znovu „upřesnil“ původní tvrzení, že na místě útoku na vědce odpovědného za íránský jaderný program nejprve explodovaly výbušniny a pak na něj začalo střílet komando. Írán viní z vraždy Izrael. Ten zodpovědnost ani nepřiznal, ani nevyvrátil.

Izrael usvědčuje ze zabití jaderného fyzika logo na zbrani, tvrdí íránská televize

Blízký a Střední východ

Na nejnovější vyjádření Fadávího ale reagoval Joav Galant, ministr školství a bývalý velitel izraelského jižního vojenského okruhu, s tím, že „nemá povědomí o existenci zbraní ovládaných na dálku a se zaměřovacími technologiemi se systémem rozpoznávání tváře“, jak je popisuje Fadáví. „Vypadá to, jako by lidé zodpovědní za Fachrízádehovu bezpečnost vysvětlovali, proč nesplnili svůj úkol,“ poznamenal Galant.

Reklama

Výběr článků

Načítám