Hlavní obsah

Hizballáh vypálil dvacet raket na Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Bejrút

Dvacet raket vypálilo v pátek libanonské hnutí Hizballáh na Izrael. Izraelští občané museli vyhledat bezpečí v krytech. K útoku, po němž následovala odvetná izraelská dělostřelecká palba, se radikální hnutí přihlásilo. Libanon se přitom potácí na pokraji hospodářského i politického kolapsu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael aktivoval protiraketový systém Iron DomeVideo: NATIV OHANA, AP

 
Článek

Izraelské obranné síly (IDF) uvedly, že deset raket bylo zničeno ještě ve vzduchu systémem Iron Dome (Železná kupole), šest raket dopadlo na neobývaná území u Har Dovu a tři selhaly hned po startu. Oběti ani škody hlášeny nebyly a u hranic s Libanonem by se podle IDF mělo podařit dál udržet běžný život.

Sirény se rozhoukaly krátce před jedenáctou hodinou v Neveh Ativu a Sniru. K útoku se přihlásil Hizballáh: „Islámský odpor ostřeloval otevřené oblasti u farem Šiba´a desítkami raket ráže 122 mm.“

Foto: Mohammad Zaatari, ČTK/AP

Raketomet na autě, které Hizballáh použil při ostřelování Izraele.

Útok hnutí označilo za odpověď na čtvrteční nálety Izraele. Ty byly ale odvetou za středeční ostřelování Izraele raketami z libanonského území, kterým eskalace odstartovala.

Mohutná odvetná operace

Izraelská armáda odpověděla dělostřeleckou palbou samohybných houfnic na místa, odkud byly rakety vypáleny. Podle televize Al-Manár, která patří Hizballáhu, izraelská vojenská letadla podnikají nízké přelety nad jižním Libanonem.

Rok od exploze v Bejrútu: Vyšetřování ani rekonstrukce příliš nepokročily

Blízký a Střední východ

„Izraelské obranné síly podnikají aktuálně rozsáhlou akci s údery v Libanonu, většinou vedenou dělostřelectvem a doplněnou údery proudových letadel na infrastrukturu, jakou jsme neviděli po léta,” uvedl představitel IDF v prohlášení s tím, že armáda připravuje další možnosti reakce.

Mírová mise OSN UNIFIL označila situaci za velmi vážnou: „UNIFIL zaznamenal odpálení raket z Libanonu i odvetnou dělostřeleckou palbu z Izraele. ... Vyzýváme všechny zapojené strany, aby složily zbraně.

Foto: Mohammad Zaatari, ČTK/AP

Následky izraelské palby na jih Libanonu

Mluvčí IDF Ran Kochav se v pátek snažil napětí mírnit. „Izrael nemá zájem jít do války, ale také nechceme změnit libanonskou hranici v konfrontační linii,” řekl.

Podle něj Hizballáh záměrně střílel do neobývaných oblastí v rámci odstrašování.

Napětí na hranici mezi Izraelem a Libanonem ve sporné oblasti, kterou židovský stát okupuje od šestidenní války v roce 1967, trvá od středy, kdy byly na Izrael vypáleny tři rakety, z nichž dvě dopadly na izraelské území a jedna nepřekonala hranici. Izrael krátce nato začal libanonské cíle ostřelovat a v noci na čtvrtek podnikl nálety.

Vzájemné ostřelování narušuje období klidu trvající od léta 2006, kdy Izrael a Hizballáh po měsíc sváděly boje. Eskalace napětí zároveň přichází v době, kdy se nová izraelská vládní koalice složená z osmi stran snaží udržet křehké příměří, které v květnu ukončilo 11 dní bojů s radikálním palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy.

Ostřelování přišlo také v době stále se prohlubující ekonomické a politické krize v Libanonu, který stojí na pokraji kolapsu.

Reklama

Výběr článků

Načítám