Hlavní obsah

Johnson tlačí na Bidena: Nestahujte ještě vojáky z Kábulu

Novinky, drk
Londýn

Britský premiér Boris Johnson chce v úterý využít mimořádného zasedání skupiny G7 k tomu, aby požádal amerického prezidenta Joea Bidena k ponechání amerických jednotek v Afghánistánu i po 31. srpnu, aby mohly evakuační lety dále pokračovat. Informovala o tom BBC. Šéf Bílého domu už o víkendu přiznal, že na něj někteří světoví lídři naléhají, sám ale doufá, že prodloužení termínu nebude potřeba.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Americká armáda v tuto chvíli operuje s termínem 31. srpna, co se týče finálního stažení svých vojáků. Ti tak od začátku září už nebudou moct asistovat při evakuaci afghánských spolupracovníků a dalších civilistů z kábulského letiště.

„Mezi námi a armádou probíhají diskuse o prodloužení, ale doufáme, že ho nebudeme muset prodlužovat,” odpověděl Biden na otázku, zda Američané ke konci měsíce opravdu odejdou.

Britský ministr zahraničí Dominic Raab a ministr obrany Ben Wallace v posledních dnech intenzivně jednali se svými americkými protějšky.

Při přestřelce u kábulského letiště zemřel strážce

Svět

Londýnská vláda čelí kritice, že repatriaci svých spolupracovníků špatně připravila a nedaří se jí tak zdaleka dostat do bezpečí všechny Afghánce, kteří pro britské vojáky v době operace pracovali.

Podle Raabova náměstka Jamese Heappeyho je ale nepravděpodobné, že by Tálibán umožnil uskutečňovat evakuace i příští měsíc.

Zvládnu to z pláže. Raab přemluvil Johnsona, aby nemusel kvůli Afghánistánu pryč z dovolené

Zahraniční

„Není to rozhodnutí, které prostě padne ve Washingtonu. Tálibán se může vyjádřit taky,” upozornil Heappey.

Reklama

Výběr článků

Načítám