Hlavní obsah

Je po všem, už to vzdejte, vzkázal Netanjahu Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli vyzval bojovníky teroristického hnutí Hamás, aby se vzdali izraelským jednotkám a neobětovali své životy za šéfa Hamásu Jahjáa Sinvára. Informuje o tom list The Times of Israel (TOI).

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

„V posledních dnech se před našimi jednotkami vzdaly desítky teroristů Hamásu. Odevzdaly své zbraně a vzdaly se našim statečným bojovníkům,“ uvedl Netanjahu s odkazem na několik desítek teroristů, kteří podle Izraele koncem minulého týdne složili své zbraně v Pásmu Gazy a vzdali se Izraelských obranným silám (IDF).

Netanjahu dále uvedl, že válka s Hamásem je stále v plném proudu a že ještě nějakou dobu bude trvat. „Toto je ale začátek konce Hamásu,“ prohlásil dále izraelský premiér, na kterého odkazuje list TOI.

„Vzkazuji těmto teroristům: ‚Je konec. Neumírejte pro Sinvára. Okamžitě se vzdejte,‘,“ vyzval teroristy, čímž potvrdil slova náčelníka generálního štábu Izraelských obranných sil (IDF) Herciho Haleviho, který už dříve prohlásil, že „existují známky toho, že se Hamás hroutí“.

Exministr z Gazy při výslechu v Izraeli: Hamás je banda šílenců, všechno zničili, nikdo už je nechce

Blízký a Střední východ

„Vidíme každý den stále více zabitých a zraněných teroristů a v posledních dnech se jich také stále více vzdává,“ uvedl v sobotu Halevi a dodal, že je stále více zřejmé, že si vedení Hamásu „nedělá vůbec starosti o palestinské civilisty v Pásmu Gazy“.

Zlomený Hamás?

Jeden z vysoce postavených důstojníků IDF v neděli rovněž uvedl, že v posledních dnech izraelská armáda během ofenzivy v Pásmu Gazy identifikovala „známky zlomu Hamásu“.

„Rozsah destrukce a škod vytváří Hamásu problémy s velením a řízením. V Pásmu Gazy jsou oblasti, které Hamás již vojensky nekontroluje,“ uvedl podle TOI důstojník, jehož list nejmenoval.

I on však uvedl, že válka s Hamásem může ještě trvat dlouho. „Nadále operujeme s velkou intenzitou a pracujeme na likvidaci celých jednotek Hamásu,“ uvedl a dodal, že při náletech a dalších operacích byla zlikvidována „přibližně polovina z 24 velitelů jednotek Hamásu“.

Izraelská ofenziva

IDF zahájily protiútok v Pásmu Gazy poté, co na Izrael 7. října překvapivě zaútočilo teroristické hnutí Hamás. Během svého barbarského běsnění ozbrojenci brutálně povraždili přibližně 1200 lidí a dalších zhruba 240 vzali jako rukojmí. 137 z nich je stále drženo v Gaze.

Tiskový mluvčí teroristických brigád Kasám Abú Ubajdá ale prohlásil, že zbylí rukojmí nebudou propuštěni živí bez vyjednávání a výměny vězňů.

„Ani fašistický nepřítel, ani jeho arogantní vedení a ani jeho stoupenci nedostanou zpět své vězně živé bez výměny a vyjednávání a bez splnění požadavků,“ prohlásil Ubajdá s tím, že boje mezi Izraelem a bojovníky Hamásu budou pokračovat.

Netanjahu vytkl Putinovi protiizraelský postoj v OSN

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám