Hlavní obsah

Exministr z Gazy při výslechu v Izraeli: Hamás je banda šílenců, všechno zničili, nikdo už je nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současné vedení teroristického hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, tvoří šílenci, které nikdo nechce, vypověděl při výslechu v Izraeli bývalý ministr pro komunikaci, 71letý Júsuf Mansí. Vyšetřovatelům izraelské tajné služby Šin Bet řekl, že Hamás pod vedením současného lídra Jahjáa Sinvára zničil Pásmo Gazy a vrhl ho o dvě stě let zpět.

Foto: Shin Bet

Bývalý ministr Hamásu v Gaze Júsuf al-Mansí při výslechu v Izraeli

Článek

„Je to parta šílenců vedená Sinvárem. Zničili všechno, zruinovali zemi. Vrátili ji zpět o dvě stě let. Zabíjejí lidi. Lidé tam nemají šanci žít,“ řekl Mansí, který zastával post ministra pro komunikaci a následně ministra pro zaměstnání a výstavbu a další funkce v době, kdy byl premiérem Ismaíl Haníja, jenž nyní pobývá v přepychovém exilu v Kataru.

Za škody v Pásmu Gazy činí Mansí odpovědný současný Hamás, konkrétně jeho vojenské křídlo, tedy brigády Kásam, a zejména vůdce Jahjáa Sinvára. Podle něj to není jen jeho názor, ale i postoj většiny obyvatel: „Lidé říkají - Sinvár a Mahmúd (Zahár - další vedoucí postava Hamásu - pozn. red.) nás zničili. Musíme se jich zbavit, oni se nechtějí zbavit války, tak se my chceme zbavit jich, chceme se zbavit války.“

„Nevidím nikoho, kdy by v Pásmu Gazy podporoval Sinvára. Nikdo nemá rád Sinvára. Jsou lidé, kteří se ve dne v noci modlí, aby je od něj Bůh osvobodil,“ dodal při výslechu.

Izrael: Zabili jsme již více než 7000 ozbrojenců

Blízký a Střední východ

Podle něj Sinvár „podlehl velikášství a cítí se být nade všemi. Jedná se jenom podle toho, co si myslí. Dělá rozhodnutí, aniž by je s kýmkoli konzultoval“.

Odsoudil útok na Izrael, prý odporuje islámu

Mansí odsoudil i brutální útok Hamásu na Izrael, při němž bylo 7. října brutálně zavražděno přes 1200 Izraelců, většinou civilistů, a dalších 240 lidí uneseno jako rukojmí. To podle něj „odporuje islámu“.

„To je rouhání. Šílenství. Co dělají, je neakceptovatelné z hlediska logiky, víry nebo intelektu,“ řekl a upozornil na následky útoku. „Výsledkem činů Hamásu je zabíjení a zničení více než šedesáti procent staveb, infrastruktury, ulic a veřejných budov,“ vypočetl muž, který jako někdejší ministr pro výstavbu má o škodách zřejmě dobrý přehled.

Podle něj bylo zdecimováno v bojích „přes 95 procent vojenského křídla Hamásu, brigád Kásam“. „Kásam skončil,“ konstatoval.

Izraelské obranné síly (IDF) uvádějí, že v bojích bylo zabito přes 7000 teroristů z Hamásu a spřízněných skupin. Zasaženo bylo v pásmu přes 22 000 cílů.

U Mansího vyjádření při výslechu, o kterých informoval list The Times of Israel, je však nutno brát v potaz, za jakých okolností je učinil - při výslechu. Navíc jde o člověka, který už delší dobu nezastává vysoké posty, a tak může být zklamán. Ukazuje však, že Hamás není jednotný a že kvůli dopadům následků války mu klesá podpora obyvatel.

Exministr také dodal, že Hamás už není loajální lidu. Potvrdil, že Brigádám Kásam plynuly peníze z Íránu. Zmínil, že i peníze pro národní projekty ve své většině nepřicházely přes správné kanály.

Izrael provedl masivní údery na pozice Hamásu, v Pásmu Gazy zuří těžké boje

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám