Hlavní obsah

Jako bychom byli mrtví, popisují lidé z osvobozených částí Mosulu život za vlády IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Po třech letech dusivé nadvlády Islámského státu se mohou lidé z osvobozených částí iráckého města Mosul opět volně nadechnout. I díky improvizované tržnici v rušné ulici An-Nabí Júnis (proroka Jonáše) na východě města si mohou alespoň na chvíli připadat jako v době míru. Ani zdaleka však není vše ideální. Ostatně boje ve městě ještě neskončily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Život ve východním Mosulu se vrací k normálu, obyvatelé si ale stěžují na nedostatek základní občanské vybavenostiVideo: Reuters

 
Článek

„Nejdůležitější je bezpečnost. Když jsme žili pod nadvládou Islámského státu, bylo to, jako bychom byli mrtví. Žádné jídlo ani pití. Když si dítě hrálo, zabili je. Nic nebylo,“ cituje agentura Reuters čtyřiadvacetiletého obyvatele Mosulu Azara Nabída.

Spolu s vojáky a iráckou policií do ulic Mosulu proudí také uvolnění. Lidem už se do tváří vracejí i úsměvy. O návratu k běžnému životu se ale mluvit rozhodně nedá. Obyvatelům se nedostává základních služeb.

„Je to lepší než předtím. Předtím to moc dobré nebylo. Až se situace stabilizuje, bude to lepší. Všechno, co potřebujeme, jsou služby. Voda, elektřina a zásobování, aby mohl život pokračovat,“ říká Reuters majitel obchodu, který se představil jako Rašíd.

Ani rádio, ani cigarety

Druhé největší město v Iráku obsadil Islámský stát v roce 2014. Aby ovládl obyvatele, zavedl tam pravidla podle své radikální interpretace islámu. Teroristé zakázali mimo jiné sledování televize, poslech rádia nebo kouření. Muži si museli nechat narůst vousy a ženy se musely zahalovat od hlavy až k patě.

Boj o Mosul trvá už šest měsíců, v posledních dnech se ale postup irácké armády podporované Spojenými státy zrychlil. Podle agentury Reuters už koalice džihádisty vyhnala z východní části města a z poloviny té západní. Vyhráno ale ještě irácké síly rozhodně nemají.

Reklama

Související témata:

Související články

Irácké síly postupují do centra Mosulu

Irácké vládní síly v neděli dál postupují západním Mosulem k pozicím radikálů z Islámského státu (IS) ve Starém městě a k velké mešitě, jejíž držení má...

Výběr článků

Načítám