Hlavní obsah

Radikálové z IS kradli vzácné artefakty z mosulské mešity proroka Jonáše

– Bagdád

Rozsáhlé výzkumy provedené pod troskami slavné mešity proroka Jonáše po osvobození Mosulu ukázaly, že radikálové z organizace Islámský stát (IS) se snažili odnést si vzácné artefakty jako kořist. Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na místního archeologa. Dosud se předpokládalo, že islamisté památky většinou jen ničí.

Foto: Profimedia.cz

Mešita a hrobka proroka Jonáše, které dříve stály v Mosulu. Radikálové z tzv. Islámského státu srovnali místo se zemí. Biblický příběh o Jonášovi a velrybě je zaznamenán i v Koránu, súra 10 dokonce nese Jonášovo jméno (Júnus).

Článek

Výzkum financovaný Spojenými státy se provádí pod ruinami mosulské mešity proroka Jonáše. Odhalil například síť tunelů, které vykopali radikálové z IS. Tunely vedou ke starověkému asyrskému paláci ze 7. století př. n. l. Vchod do paláce asyrského krále Asarhaddona objevili archeologové při vykopávkách, které zahájili v roce 2004. Král vládl ve starověké Asýrii na začátku 7. století př. n. l. a jeho vojenská tažení proti Babylonu a Judskému království jsou zaznamenána v Bibli.

Způsob, jakým byly tunely hloubeny, podle archeologa Musába Muhammada Džasína ukazuje, že bojovníci z IS nechtěli artefakty poškodit. Pro hloubení měli přesný plán a používali jednoduché nástroje, například dláto.

Vzácné artefakty prodávali

Vykrádání a následné pašování historických artefaktů se podle amerických odborníků stalo významným finančním zdrojem radikálů. V červenci 2015 Spojené státy předaly Iráku mnoho uměleckých předmětů, které zabavily islamistům v Sýrii.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Archeologické památky nedozírné hodnoty v tunelu pod ruinami mešity a hrobky proroka Jonáše

Vynaložené úsilí o zachování zbytků mešity se velmi liší od způsobu, jakým radikálové zacházeli s významnými památkami na jiných územích, která ovládali, tvrdí odborníci. Poničena byla historická místa v syrském městě Palmýra nebo v někdejší asyrské metropoli Nimrud jižně od Mosulu.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Archaeolog Musáb Muhammad Džasín ukazuje předměty v tunelu pod troskami Jonášovy mešity v Mosulu

Ničení vzácných artefaktů se stalo součástí kampaně proti kulturním statkům, které jsou v rozporu s radikální sunnitskou interpretací islámu. Drancování často islamisté natáčeli a zveřejňovali.

Radikálové se Jonášovy mešity v Mosulu zmocnili, když před třemi lety vtrhli do Iráku. Mešita byla vydrancována a následně vyhozena do povětří. Zničení mešity však přineslo archeologům novou příležitost k výzkumu.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Iráčan prochází kolem zničené hrobky proroka Jonáše v Mosulu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám