Hlavní obsah

Izraelské letectvo zaútočilo na sklady raket v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská letadla v pondělí brzo ráno bombardovala muniční sklad syrské armády a jejího libanonského spojence, šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to televize Al-Džazíra, izraelská armáda to odmítla komentovat. Nálet si údajně vyžádal oběti.

Foto: IAF

Stroj F-16A izraelské 115. squadrony Létající drak

Článek

Podle stanice Al-Džazíra zaútočila proudová letadla na sklad v oblasti Kalamún severně od Damašku. Izraelská armáda zatím tento druhý útok nepotvrdila s tím, že neposkytuje komentáře zpráv zahraničních zdrojů.

Podle televize Al-Arabíja byli terčem náletu vojáci ze 115. brigády Syrských ozbrojených sil, která je podezřelá, že je zapletena do dodávek balistických raket scud Hizballáhu.

Izrael podle Al-Džazíry naposledy útočil na cíle Hizballáhu v Sýrii v pátek, když se zaměřil na základny u syrsko-libanonských hranic, kde Hizballáh skladoval balistické střely. Ani tento útok Izraelské obranné síly nepotvrdily.

Nálet u syrsko-izraelských hranic

Izraelský vojenský letoun zabil v neděli večer čtyři radikály, kteří se k izraelské hranici se Sýrií pokoušeli dostat výbušniny. Útok, který se odehrál kolem 21.30 místního času, Izrael potvrdil. Mluvčí izraelské armády řekl, že letectvo zmařilo útok na izraelsko-syrské hranici u hraničního plotu na Golanských výšinách v oblasti úpatí hory Hermon. Zpravodajská jednotka zpozorovala, jak se k ní blíží s výbušninami čtyřčlenná „skupina ozbrojených teroristů”, která je chtěla nastražit na východní straně hranice. Letoun „skupinu zaměřil, aby předešel útoku” proti izraelským vojákům. Podle izraelské armády šlo o první podobný útok v tomto roce.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) podle agentury AP uvedla, že střela vypálená z izraelského území na Golanech zabila čtyři syrské vojáky. Podle organizace není jasné, zda byla vypálena z letadla nebo ze země.

Napětí na Golanských výšinách, jejichž větší část Izrael obsadil po šestidenní válce v roce 1967 a později anektoval, se zvýšilo v posledních letech v souvislosti s občanskou válkou v Sýrii. Izrael má obavy jak z islamistů, kteří bojují proti vládním silám prezidenta Bašára Asada, tak ze sílících šíitských libanonských milicí Hizballáh podporovaných Íránem.

Izrael se snaží do války v Sýrii nezasahovat, občasné hraniční incidenty se ale vyskytují. Při jednom zabil i íránské důstojníky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám