Hlavní obsah

Izrael zabavil v Rudém moři loď z Íránu s raketami pro Palestince

Jeruzalém

Izraelské námořnictvo zadrželo ve středu v Rudém moři loď převážející desítky moderních raket vyrobených v Sýrii z íránských dílů. Podle izraelské armády byly určeny pro palestinské radikály v pásmu Gazy a za dodávkou je Teherán.

BEZ KOMENTÁŘE: Jak se pašovaly rakety ze Sýrie přes Írán směrem ke GazeVideo: Israel Defense Forces

 
Článek

Loď Klos-C plující pod panamskou vlajkou byla dostižena před svítáním u pobřeží Súdánu. Sedmnáctičlenná posádka se izraelskému komandu Šajetet 13 (Flotila 13) nebránila.

Do izraelského přístavu Eilat připluje za několik dní. Na palubě má desítky raket B-302, které byly smontovány v Sýrii a následně letecky přepraveny do Íránu. Podle izraelského deníku Haarec má Izrael důkazy o íránském původu zbraní.

Foto: Israel Defense Forces

Rakety na palubě lodi plující z Íránu, které zajistilo izraelské námořnictvo.

Rakety byly ukryté pod pytli s cementem a podle izraelských sil se posádka snažila zmást komando tím, že plula nejprve k Iráku a pak k Súdánu. Tam měl být náklad vyložen a pak propašován přes Sinajskou poušť do pásma Gazy, uvedl web izraelské televize Aruc ševa.

Syrské rakety použil libanonský šíitský Hizballáh, který je spojencem Sýrie a také Íránu, ve válce proti Izraeli v roce 2006. Rakety mají dolet asi 100 kilometrů.

Izrael už několikrát zastavil na moři zbrojní dodávky určené islámským radikálům, kteří bojují proti Izraeli.

Foto: Israel Defense Forces

Rakety na palubě lodi plující z Íránu, které zajistilo izraelské námořnictvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám