Hlavní obsah

Izrael povolil další výstavbu ve východním Jeruzalémě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael bez ohledu na palestinské protesty v úterý povolil výstavbu nových 1100 židovských obydlí ve čtvrti Gilo ve východním Jeruzalémě. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu potvrdil, že nemá v úmyslu vyhovět Palestincům a zastavit výstavbu v židovských osadách na okupovaných územích na západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě.

Článek

"Své jsme už udělali," řekl podle agentury AFP v rozhovoru pro tisk Netanjahu v narážce na desetiměsíční zastavení židovské výstavby na okupovaných územích, které skončilo před rokem. Obnovení výstavby pak zablokovalo izraelsko-palestinské mírové rozhovory.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v neděli opět potvrdil, že nebude jednat s Izraelem, dokud Tel Aviv zcela nezastaví výstavbu v židovských osadách a ve východním Jeruzalémě.

"To je záminka, kterou (Palestinci) opakovaně používají, ale já si myslím, že v tom mnozí vidí kličku ve snaze vyhnout se přímým rozhovorům," citovala AFP Netanjahua.

Netanjahu krok ministerstva podpořil s tím, že Izrael plánuje a staví obydlí v Jeruzalémě od konce 60. let. "Nemyslím si, že by se jednalo o něco nového... My stavíme v židovských čtvrtích, Arabové staví v arabských čtvrtích. Tak to v tomto městě chodí," zdůraznil Netanjahu.

Hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát reagoval na jeho slova kriticky.

Reklama

Související články

Obama prodal Izraeli mocné naváděcí bomby

Americký prezident Barack Obama jen pár měsíců po svém příchodu do Bílého domu v roce 2009 autorizoval prodej 55 průrazných naváděcích bomb GBU-28 do Izraele....

Výběr článků

Načítám