Hlavní obsah

Izrael potřebuje příměří, aby neztratil podporu Evropy, řekl Schwarzenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Český ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro izraelský list Ha´arec varoval židovský stát. Čím déle pokračují izraelské vojenské operace, tím více ztrácí Izrael podporu evropského veřejného mínění.

Foto: Michal Doležal , ČTK

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg

Článek

„Myslím si, že s každou další hodinou, po kterou Izrael pokračuje ve svých vojenských operacích, ztrácí v Evropě podporu veřejného mínění. Je to proces, který pokračuje velmi rychle a ohrožuje vlády nakloněné Izraeli. Také podkopává i pozici prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse,“ řekl český ministr.

„Myslím si, že musíme dosáhnout příměří, že musíme dosáhnout dohody dnes a ne zítra,“ zdůraznil Schwarzenberg.

List Ha´arec ale zdůrazňuje, že český ministr, který vedl misi EU počátkem týdne, nevyjadřoval velký optimismus ohledně dosažení dohody, která by ukončila boje.

„Jako první by měli přijmout plán Egypťané,“ uvedl ministr. Teprve to by umožnilo vyslání mírových sborů EU. „Nemůžeme se rozhodnout o silách EU bez dohody s  Egypťany. To je nesmysl,“ zdůraznil Schwarzenberg a vysvětlil, kde je problém: „Prezident Husní Mubarak dal jasně najevo svou pozici, že je proti takovýmto silám. My se snažíme najít řešení, které by jasně ukázalo, že respektujeme egyptskou suverenitu."

Izrael před pozorovatelskou misí dává přednost vyslání týmů, které budou pátrat po tajných tunelech, jimiž Hamás pašuje zbraně z Egypta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám