Hlavní obsah

Izrael i USA nabídly lídrům Hamásu bezpečný odchod z Pásma Gazy, hlásí CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael v rámci vyjednávání nabídl vysokým představitelům teroristického hnutí Hamás bezpečný odchod z Pásma Gazy. S odvoláním na své zdroje o tom informuje americká stanice CNN. Nabídka podle stanice přišla nejméně dvakrát – poprvé ji loni v prosinci učinil ve Varšavě šéf izraelské tajné služby Mosad David Barnea, podruhé ji v katarském Dauhá podpořil i americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání při lednovém jednání

Článek

Podle mínění stanice CNN ale není příliš pravděpodobné, že by lídři Hamásu na nabídku bezpečného odchodu z Gazy kývli – odchod by zřejmě oslabil vliv na dění v palestinské enklávě a navíc by se vystavili riziku, že se poté dostanou do hledáčku Izraele v zahraničí. Lídři Hamásu také nemusí věřit, že Izrael po jejich odchodu své operace v Pásmu Gazy zastaví.

Také katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání při jednání Blinkenovi řekl, že takový návrh by „nikdy nefungoval“, podotkla televize.

Příbuzní rukojmích zadržovaných v Gaze stanují u bydliště Netanjahua

Blízký a Střední východ

Stanice v této souvislosti připomíná, že Izraeli se po téměř čtyřměsíční válce nepodařilo v Pásmu Gazy zabít žádného z nejvyšších představitelů Hamásu (při úderu v libanonském Bejrútu ale zlikvidoval vysokého činitele Sáliha Arúrího), a podle vlastních odhadů židovského státu zůstalo zhruba 70 procent bojových kapacit tohoto teroristického hnutí nedotčených. Politické špičky Hamásu pobývají též v katarském Dauhá.

Vojenské operace v Pásmu Gazy jsou reakcí na krvavý útok Hamásu na jihu židovského státu z loňského 7. října, při němž podle Izraele zahynulo okolo 1200 lidí. Odveta Izraele si podle úřadů vedených teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy vyžádala už přes 25 tisíc obětí.

Příbuzní zhruba stovky rukojmích, které Hamás stále zadržuje, přitom vyvíjejí tlak na izraelskou vládu Benjamina Netanjahua, aby co nejdříve zajistila jejich návrat.

Izrael zatím zneškodnil jen asi 30 procent teroristů z Hamásu, zní z americké rozvědky

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám