Hlavní obsah

Islámský stát zabil své bojovníky z Nizozemska, byli vzpurní

– Bejrút

Osm svých bojovníků, kteří přišli z Nizozemska, zabili v Sýrii extremisté z hnutí Islámský stát (IS). Nizozemské džihádisty obvinili z pokusu o zběhnutí a vzpouru. V pondělí to s odkazem na zprávy aktivistů z bašty IS v provincii Rakka uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Bojovník Islámského státu. Ilustrační foto

Článek

„Daíš (arabská zkratka pro IS – pozn. red.) v pátek v Ma’adanu v provincii Rakka popravil osm nizozemských bojovníků poté, co je obvinil z pokusu o dezerci a vzpouru,“ informoval na Twitteru člen skupiny aktivistických novinářů v Rakce RBSS Abú Muhammad.

Podle AFP se bojovníci z Nizozemska v Rakce dostali v uplynulých týdnech do sporu se zpravodajci Islámského státu z Iráku. Zpráva uvádí, že se jedná o 75 Nizozemců, jejichž původ je často marocký. Velení v Rakce údajně vyslalo prostředníka, aby spor vyřešil, ale toho zavraždili.

Tweet Abú Muhammada

Velitelé pak dali všechny nizozemské džihádisty zadržet. Vězní je v Ma’adanu a ve městě Tabqa. Osm jich od té doby skončilo na popravišti, další údajně nepřežil bití při výslechu.

Syrská exilová organizace SOHR, která sleduje dění v zemi z Londýna, zprávu nepotvrdila. Má ale informace o třech popravených evropských džihádistech severoafrického původu v oblasti při syrsko-irácké hranici.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Nizozemské tajné služby se domnívají, že v řadách IS v Sýrii a Iráku působí 200 nizozemských občanů včetně 50 žen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám