Hlavní obsah

Islámský stát si vyhodil do vzduchu památnou mešitu z 12. století, v níž byl vyhlášen

– Mosul • Aktualizováno

Radikálové z hnutí Islámský stát ve středu v iráckém Mosulu vyhodili do povětří tamní památnou mešitu an-Núrí pocházející z 12. století, i s jejím slavným, 45 metrů vysokým šikmým minaretem přezdívaným Hrbáč. Právě v této mešitě v roce 2014 vyhlásil lídr IS abú Bakr al-Bagdádí chalífát na dobytých územích v Iráku a Sýrii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Památná mešita an-Núrí a šikmý minaret Hrbáč v Mosulu na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Mosulské staré město je poslední část Mosulu, kterou IS brání. Proti armádě a policii tam vzdoruje už jen několik set bojovníků této teroristické organizace.

Mešita ležela v historické části Mosulu, kde už několik dní svádějí tvrdé boje s radikály z IS irácké vládní jednotky. Ty se ve středu dostaly až asi 300 metrů od mešity. [celá zpráva]

„Islámský stát odpálil minaret al-Chadba v Mosulu,” napsala na Twitteru libanonská agentura Al-Majadín s odvoláním na svého zpravodaje na místě. Později dodala, že zničen byl nejen minaret, nýbrž i celá mešita.

„Naše jednotky postupovaly vpřed ve starém městě. Když se dostaly asi 50 metrů od mešity an-Núrí, IS provedl další historický zločin a vyhodil do povětří mešitu an-Núrí a její minaret,” uvedl v prohlášení generál Adal Amír Jaralláh, který velí iráckým jednotkám.

Foto: Profimedia.cz

Šikmý minaret mešity an-Núrí v Mosulu nesl přezdívku al-Chadba (hrbáč).

Islámský stát je známý tím, že bez úcty ničí historické památky, k zemi poslal šíitské mešity v Iráku, kde rovněž zdevastoval předislámské památky dávných Akkadů a Asyřanů a poničil křesťanské svatyně i islámské svatostánky, které mají vazbu na postavy společné muslimům, židům i křesťanům, například hrob proroka Jonáše. Největšího barbarství se pak džihádisté z IS dopustili v syrské Palmýře, kde zničili tisíce let staré chrámy. Zničení vlastní památné sunnitské mešity ale svědčí o tom, že bojovníci IS v Mosulu jsou v koncích.

Mešita an-Núrí a minaret Hrbáč
Podle tradice mešitu vybudoval seldžucký sultán Damašku, Aleppa a Mosulu Núr ad-Dín Zengí (turecky Nureddin) v roce 1173. V roce 1511 byla mešita důkladně zrenovována za vlády perské safíovské dynastie. Už ve 14. století cestovatel Ibn Battuta popisoval její zvláštní nakloněný minaret přezdívaný al-Chadba, neboli Hrbáč.
Podle muslimů se minaret zdobený sedmi pásy dekorativní cihlové výzdoby ohnul v úctě, když kolem něj stoupal prorok Mohamed do nebe, což z hlediska historické chronologie nedává smysl. Místní křesťané tvrdili, že se minaret uklání hrobu Panny Marie, o kterém tvrdili, že se nachází v Arbílu, což zase nedává smysl geograficky. Ve skutečnosti se zřejmě cihly na straně přivrácené slunečnímu žáru roztahovaly natolik, že jejich zvětšený objem vychýlil celou stavbu.
Foto: Profimedia.cz

Šikmý minaret mešity an-Núrí v Mosulu nesl přezdívku al-Chadba (hrbáč).

Boje v mosulském historickém centru patří k nejtěžším kvůli lokalitě, v níž jsou úzké uličky, a kvůli množství civilistů, které IS používá jako živé štíty. OSN před několik dny odhadla, že v oblasti je ještě asi 100 000 civilistů.

Ofenzivu za znovudobytí druhého největšího iráckého města z rukou IS zahájila irácká armáda loni na podzim. Letos v lednu dobyla východní část Mosulu a od února bojuje o jeho západní, více zalidněnou část.

Mosul je poslední baštou IS v Iráku, v Sýrii pak je jejich poslední větší pevností město Rakka, o nějž se už také vedou urputné boje. IS, který v roce 2014 ovládal značná území v Iráku a Sýrii, v posledních měsících utrpěl citelné ztráty.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Abú Bakr Bagdádí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám