Hlavní obsah

Od mešity, kde byl vyhlášen Islámský stát, dělí vojáky už jen 300 metrů

Mosul

Jednotky Američany podporované koalice dělí už jen 300 metrů od Velké mešity v Mosulu, kde byl před třemi roky teroristy vyhlášen samozvaný chalífát Islámský stát. Irácké město Mosul je poslední velkou baštou džihádistů v Iráku. Ve středu o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Boje v iráckém městě Mosul

Článek

„Útočíme na ně z několika stran najednou, abychom je rozdělili do menších skupin, s nimiž je snazší bojovat,“ cituje Reuters důstojníka irácké federální policie, která je součástí protiteroristické koalice.

Irácká armáda odhaduje, že ve městě zůstává už jen na 300 bojovníků Islámského státu. Když bitva o město vloni 17. října začala, bylo v Mosulu na šest tisíc ozbrojenců IS. Džihádisté ale používají jako živé štíty civilisty. Boje proto postupují pomalu. Civilistů v kdysi téměř dvoumiliónovém městě zůstalo podle odhadů OSN na 100 tisíc.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Koaliční síly v Mosulu

„Snažíme se udržet rodiny uvnitř domů. Když území zajistíme, evakuujeme je (civilisty) bezpečnými cestami,“ řekl irácké státní televizi jeden z velitelů irácké protiteroristické služby Abdul Ghání al-Assad.

Bagdádí je možná mrtev

Chalífát nazvaný Islámský stát vyhlásil ve Velké mešitě v Mosulu jeho vůdce abú Bakr al-Bagdádí v červnu roku 2014, od té doby se ale na veřejnosti neukázal a nyní se ukrývá neznámo kde. Je také možné, že zemřel při nedávném ruském manévru. To ale ruské ministerstvo obrany zatím potvrdit nemůže. [celá zpráva]

Civilisty v Mosulu sužuje nedostatek vody, potravin i léků. Každý další den v područí Islámského státu tak může stát mnoho životů. Také proto iráčtí velitelé doufají, že by se mohlo podařit město obsadit ještě do konce probíhajícího postního měsíce ramadánu. Ten končí svátkem Íd al-fitr 25., respektive 26. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám