Hlavní obsah

Islámský stát oznámil dobytí Ramádí i s velkou vojenskou základnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Bagdád
Aktualizováno

Islámský stát (IS) v neděli oznámil, že dobyl celé město Ramádí a iráčtí vojáci z něj utekli. Iráčtí představitelé to přiznali, uvedla v pondělí BBC, ale americké ministerstvo obrany to odmítlo potvrdit s tím, že je příliš brzo na definitivní vyjádření, protože se situace stále mění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dobytí Ramádí předcházely tvrdé bojeVideo: Reuters

 
Článek

Islámský stát ohlásil, že jeho bojovníci „vyčistili celé město“ a dobyli i základnu irácké 8. brigády s tanky a raketomety, které tam zanechali prchající vojáci.

Vysoce postavený člen kanceláře guvernéra irácké provincie Anbár, jejímž správním centrem je právě Ramádí, BBC potvrdil, že celé město je pod kontrolou Islámského státu a vládní vojska se stáhla. Premiér Hajdar Abádí sice nařídil vojákům, aby drželi pozice, a slíbil jim poslat do města šíitské milice, ale jeden z důstojníků BBC potvrdil, že se většina vojáků stáhla na základnu v Chalidiji východně od Ramádí. Dodal, že nebyli schopni čelit masivnímu útoku IS a docházela jim munice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Reuters

Hořící auto v Ramádí

Na sociálních sítích  se objevily fotografie automobilů ověšených vojáky, jak ujíždějí z města. Podle některých zpráv začali vojáci prchat po koordinovaném nedělním útoku sebevražedných atentátníků. Čtyři zaútočili na policejní stanici ve čtvrti Maláb na jihu města a další tři u velitelství Anbárské operace, jejímž cílem bylo naopak vyhnat IS z celé provincie.

Foto: ČTK/AP

Iráčané prchají z Ramádí

USA slíbily pomoc

Americké ministerstvo obrany podle agentury Reuters sice dobytí Ramádí nepotvrdilo, tuto možnost nicméně připustilo. Mluvčí Pentagonu Elissa Smithová řekla: „O Ramádí se bojovalo od loňského léta a IS nyní získal výhodu.“ Ztráta města by podle ní neznamenala, že v bojích začal mít IS navrch, připustila ale, že by to islamistům dodalo „propagandistické povzbuzení“.

Foto: Reuters

Obyvatelé Ramádí dorazili do Bagdádu

Získání města, které leží asi 110 kilometrů západně od Bagdádu, by znamenalo velké vítězství islamistů a významnou porážku bagdádské vlády.

„Znamenalo by to, že koalice bude muset podpořit irácké síly, aby město dobyly zpátky,“ uvedla Smithová. Sdělila, že Spojené státy budou Iráku v bojích proti IS nadále poskytovat leteckou podporu a vojenské poradenství.

Konec ústupu IS

Podle odhadů místních představitelů zahynulo za poslední dva dny při bojích o Ramádí na 500 lidí – jak civilistů, tak vojáků.

Foto: Reuters

Dým po koaličním náletu na Ramádí

Jestliže se potvrdí, že se celé Ramádí dostalo pod kontrolu islamistů, půjde o první město dobyté ozbrojenci od chvíle, kdy irácká armáda s pomocí spojenců v čele s USA začala radikály postupně zatlačovat. Spojenci se irácké armádě snaží pomoci ze vzduchu a o víkendu podnikli v okolí Ramádí sedm leteckých úderů. Minulý týden IS zahájil ve městě útok a dobyl správní budovu. [celá zpráva]

Útok Islámského státu na Ramádí začal v půlce dubna, když na začátku dubna neuspěla irácká ofenzíva proti IS v provincii Anbár. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Irácké bezpečnostní síly po útoku na budovu svého velitelství

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám