Hlavní obsah

Íránský ministr zahraničí: Pokud neskončí bombardování Gazy, otevře se druhá fronta proti sionistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amir Abdollahija řekl po příjezdu do Bejrútu, že bude-li pokračovat bombardování Gazy, otevře takzvaná Osa odporu druhou frontu proti „sionistickému projektu“. Vojenské akce proti Pásmu Gazy nazval válečnými zločiny.

Foto: Stringer, Reuters

Izraelské bombardování Pásma Gazy

Článek

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amir AbdollahijaPodle informací agentury Reuters přišlo vyjádření íránské diplomacie poté, co ministr zahraničí Íránu Hosejn Amir Abdollahija dorazil do Bejrútu na zatím nespecifikovaná jednání.

Ministr Abdollahija rovněž zmínil možnost „kolektivní odpovědi Osy odporu proti sionistickému režimu“. Osou odporu se podle všeho myslí aliance Íránu, Sýrie, palestinských organizací a šíitského hnutí Hizballáh, které operuje na jihu Libanonu. Jako „sionistický režim“ v Íránu a některých dalších muslimských státech nazývají Izrael. Teherán existenci Izraele neuznává a země nemají vzájemné diplomatické vztahy.

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amir Abdollahija

Írán je dlouhodobým sponzorem palestinského Hamásu, který minulou sobotu překvapivě napadl Izrael. Přímé zapojení Íránu do útoku na Izrael nicméně dosud prokázáno nebylo.

Někteří západní politici včetně ministra zahraničí USA Antonyho Blinkena záhy po útoku přispěchali s prohlášeními, že neexistují íránské stopy. Stalo se tak ve zjevné snaze, aby se konflikt nerozšířil do širší oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám