Hlavní obsah
Online

Izrael: Odpovíme Íránu v pravý čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izraelské úřady neplánují zahájit okamžitý odvetný úder proti Íránu. „Odpovíme v pravý čas a vhodným způsobem,“ prohlásil Benny Ganc, ministr bez portfeje, během jednání izraelského válečného kabinetu. Potvrdil tak informace, že americký prezident Joe Biden odradil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua od okamžitého odvetného úderu proti Íránu. Média večer uvedla, že izraelský kabinet o reakci po hodinách jednání nerozhodl.

Írán zaútočil na IzraelVideo: Reuters

 
Článek

Írán v sobotu večer vyslal na Izrael přes 300 dronů, střel s plochou dráhou letu i balistických raket. Izrael s pomocí spojenců, zejména USA a Velké Británie, 99 procent z nich sestřelil, drtivou většinu ještě mimo území Izraele.

Netanjahu sice nejprve prohlásil, že jakýkoliv útok proti Izraeli nezůstane bez odvety, Biden mu však řekl, že USA budou proti jakékoliv odvetě, a během delšího telefonátu podle listu The New York Times izraelského premiéra přesvědčil, aby od okamžité odvety upustil.

Mezi izraelskými představiteli během telefonátů s americkými partnery dlouho do noci na neděli bouřily emoce. Izraelský tlak na odvetnou operaci byl podle The New York Times velmi silný.

Biden a jeho tým v naději, že se podaří vyhnout další eskalaci vedoucí k rozšíření války na Blízkém východě, ale nakonec izraelskému premiérovi vysvětlili, že úspěšná obrana Izraele proti íránským náletům představuje velké strategické vítězství, které nemusí vyžadovat další kolo odvetných opatření, uvedl list The New York Times.

Ganc navíc podle webu The Times of Israel také oznámil, že Izrael v budoucnu hodlá vytvořit „koalici proti íránské hrozbě“, což už probíral v telefonátu s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou. Ministr obrany Jo’av Galant pak řekl, že Izrael „má šanci vytvořit strategickou koalici“. Další politici včetně krajně pravicového ministra národní bezpečnosti Itamara Ben Gvira ovšem volali po rychlé a rázné odpovědi, ale neuspěli.

Írán vyslal na Izrael během noci na neděli více než 300 dronů, střel s plochou dráhou letu i balistických střel. Íránské revoluční gardy uvedly, že je to odpověď na izraelský útok na konzulát v Damašku z 1. dubna. Je to poprvé v historii, kdy útočil Írán na Izrael přímo ze svého území. Podle íránského zastoupení při OSN je tímto věc uzavřená.

Drony a další střely nad Izrael dorazily kolem 2:00 místního času (1:00 SELČ), po celé zemi se rozezněly sirény. Zasahovaly nejen izraelské systémy protivzdušné obrany, ale i stíhačky USA, Velké Británie a Jordánska.

On-line reportáž končí

On-line reportáž sledující události po útoku Íránu na Izrael končí. Děkujeme za pozornost.

Válečný kabinet se neshodl na reakci na íránský útok

Izraelský válečný kabinet v neděli několik hodin jednal o reakci na noční íránský dronový a raketový útok na Izrael, na postupu se však zatím neshodl, uvádějí s odvoláním na své zdroje izraelská i zahraniční média.

Podle agentury Reuters se členové kabinetu přiklánějí k odvetě, na jejím rozsahu a načasování však shoda není.

Írán útok zpackal, řekl analytik

„Pokud chtěl Írán ukázat Izraeli a dát mu lekci, tak skutečně zesměšnil sám sebe,“ řekl v živě vysílaném podcastu Novinek bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Vysvětil proč: „Vychází z toho poučení, že kdo zaútočí na Izrael, tak si vyláme zuby. Izraeli zůstaly jeho vojenské kapacity neporušené a případná izraelská reakce by byla drtivá.“

„Útok Írán zpackal po všech stránkách,“ uvedl. Měl špatné načasování – je to něco, co teď svět bude řešit. Bude opět vnímat, že je Izrael obětí útoku, a nebude se tolik dívat na to, co dělají Palestinci,“ dodal.

Útok Írán zpackal po všech stránkách, řekl analytik

Odpovíme v pravý čas, vzkázal Izrael do Íránu

Izrael neplánuje zahájit okamžitý odvetný úder proti Íránu. „Odpovíme v pravý čas a vhodným způsobem,“ prohlásil Benny Ganc, ministr bez portfeje, během jednání izraelského válečného kabinetu.

Potvrdil tak informace, že americký prezident Joe Biden odradil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua od okamžitého odvetného úderu.

Ganc podle webu The Times of Israel také oznámil, že Izrael v budoucnu hodlá vytvořit „koalici proti íránské hrozbě“, což už probíral v telefonátu s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou. Ministr obrany Jo’av Galant pak řekl, že Izrael „má šanci vytvořit strategickou koalici“.

Studio Novinek

Novinky.cz právě vysílají živě podcast Zbytečná válka, v němž bezpečnostní analytik Milan Mikulecký a redaktor Novinek Alex Švamberk rozebírají útok Íránu na Izrael.

Živě: Zbytečná válka speciál- noční útok Íránu na IzraelVideo: Novinky

V Izraeli jedná válečný kabinet

V Izraeli jedná válečný kabinet, informoval list The New York Times s odvoláním na izraelského ministra bez portfeje Bennyho Gance.

Bývalý náčelník generálního štábu izraelských ozbrojených sil a vůdce opozice řekl, že Izrael vytvoří regionální koalici proti Íránu. Ganc už na toto téma jednal s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou.

Írán uplatnil právo na sebeobranu, tvrdí Damašek

Írán využil svého práva na sebeobranu, když v noci na neděli vyslal na Izrael stovky dronů a střel, uvedla syrská vláda. Informovala o tom agentura AFP, která podotýká, že režim prezidenta Bašára Asada je spojencem Teheránu.

Írán svůj bezprecedentní útok na Izrael vysvětlil jako reakci na „zločiny“ dlouholetého nepřítele včetně bombardování íránského konzulátu v Damašku, které zabilo představitele íránských revolučních gard. Izrael se k incidentu z 1. dubna nepřihlásil, ale akce mu je připisována a revoluční gardy tvrdí, že v noci mířily na zařízení použitá k útoku na konzulát.

„Íránská odpověď je legitimním právem na sebeobranu,“ uvedl syrský ministr zahraničí Fajsal Mekdad. Jeho prohlášení publikovala syrská státní tisková agentura SANA v souvislosti s telefonátem Mekdada s jeho íránským protějškem Hosejnem Amírabdolláhjánem.

Netanjahu upustil od odvetného úderu

Americký prezident Joe Biden odradil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua od okamžitého odvetného úderu proti Íránu

Netanjahu nejprve prohlásil, že jakýkoliv útok proti Izraeli nezůstane bez odvety, Biden mu však řekl, že USA budou proti jakékoliv odvetě, a během delšího telefonátu podle listu The New York Times izraelského premiéra přesvědčil, aby od okamžité odvety upustil.

Mezi izraelskými představiteli během dalších telefonátů s americkými partnery dlouho do noci na neděli bouřily emoce. Izraelský tlak na odvetnou operaci byl podle The New York Times velmi silný.

Biden a jeho tým v naději, že se podaří vyhnou další eskalaci vedoucí k rozšíření války na Blízkém východě, ale nakonec izraelskému premiérovi vysvětlili, že úspěšná obrana Izraele proti íránským náletům představuje velké strategické vítězství, které nemusí vyžadovat další kolo odvetných opatření, uvedl list The New York Times.

Opusťte Írán, vyzvala občany Francie

Francie svým občanům doporučila, aby dočasně opustili Írán kvůli riziku eskalace konfliktu. Nizozemsko varuje před cestami do Izraele.

Borrell svolal schůzku ministrů

Šéf unijní diplomacie Joseph Borrell svolal na úterý mimořádnou schůzku ministrů zahraničí EU. Bude se na ní jednat o íránských útocích proti Izraeli.

Teherán s koalicí nepočítal

Íránská operace skončila zdrcujícím neúspěchem pro Teherán, který doufal, že ukáže svou sílu po izraelském leteckém útoku na íránský konzulát v Damašku na začátku tohoto měsíce. Listu The Telegraph to řekl vysoce postavený zdroj z izraelských zpravodajských služeb, který si přál zůstat v anonymitě.

S koalicí Teherán nepočítal. Je to pro něj zdrcující, zní z Izraele

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Nebe nad Jeruzalémem v noci na neděli

Íránské revoluční gardy oslavují „úspěšnou operaci“

„Naše operace byla úspěšná, i když jsme se v jejím provedení omezovali,“ prohlásil velitel íránských revolučních gard generál Hossein Salamí. Dodal, že se Írán ve svých protiizraelských operacích dostal na „novou úroveň, která spočívá v tom, že odteď bude na jakýkoli izraelský útok reagovat z vlastního území“ .

Podle izraelské armády Írán v noci na neděli poslal na území židovského státu přes 330 dronů a raket, přičemž 99 procent z nich bylo sestřeleno. Na jejich likvidaci se kromě Izraele podílely také USA, Británie, Jordánsko a Francie.

Sunak potvrdil, že RAF sestřelovalo drony

Britský premiér Rishi Sunak potvrdil, že Královské letectvo (RAF) sestřelilo „řadu dronů“ během nočního íránského útoku na Izrael.

Uvedl, že íránský útok byl „nebezpečnou a zbytečnou eskalací“ a že operace RAF zachránila životy v Izraeli a jeho sousedních zemích.

„Chci vzdát hold statečnosti a profesionalitě našich pilotů, kteří létají tváří v tvář nebezpečí, aby chránili civilisty,“ dodal.

Írán si předvolal velvyslance

Íránské ministerstvo zahraničí si předvolalo velvyslance Spojeného království, Francie a Německa, aby se zeptalo na jejich „nezodpovědný postoj“ ohledně úderů Teheránu na Izrael, uvádí polooficiální íránská agentura práce.

Británie a Francie spolu s USA pomáhaly Izraeli sestřelovat masivní příval dronů a raket vyslané v noci Íránem.

Masivní útok nebyl Íránu k ničemu. K zemi šlo 99 procent všeho, co na Izrael letělo

Nebudeme váhat

Íránský ministr zahraničí řekl, že Islámská republika nemá v úmyslu pokračovat ve svých „obranných operacích“, ale bude se chránit „před jakoukoli novou agresí“.

„Uplatňování práva na legitimní obranu ukazuje odpovědný přístup Íránu k regionálnímu a mezinárodnímu míru a bezpečnosti,“ píše Hossein Amir-Abdollahian na X.

„V tuto chvíli Íránská islámská republika nemá v úmyslu pokračovat v obranných operacích, ale pokud to bude nutné, nebude váhat chránit své legitimní zájmy proti jakékoli nové agresi,“ napsal několik hodin poté, co Írán zahájil velkou vlnu útoků na Izrael.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám