Hlavní obsah

S koalicí Teherán nepočítal. Je to pro něj zdrcující, zní z Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránská operace skončila zdrcujícím neúspěchem pro Teherán, který doufal, že ukáže svou sílu po izraelském leteckém útoku na íránský konzulát v Damašku na začátku tohoto měsíce. Listu The Telegraph to řekl vysoce postavený zdroj z izraelských zpravodajských služeb, který si přál zůstat v anonymitě.

Foto: The White House, Reuters

Americký prezident Joe Biden s národním bezpečnostním týmem v situační místnosti Bílého domu řeší útok Íránu na Izrael.

Článek

„Nepředpokládali, že se proti nim postaví koalice – Britové, Francouzi, USA, Jordánci – a zachytí rakety. To je něco neuvěřitelného, když si uvědomíte, jaké postavení měl Izrael ještě před týdnem, kdy byl vyvrhelem mezinárodního společenství,“ řekl.

„Je to velká strategická rána pro Íránce a komplikace pro íránskou osu. Nemyslím si, že ji obnoví, protože to byl tak katastrofální útok a velký neúspěch,“ dodal.

Americká pomoc: něco za něco

Koalice pod vedením USA, která brání nebe, však nyní staví Izrael před hlavolam. „Bude to mít svou cenu,“ uvedl zdroj. „Znamená to, že od nynějška nám budou Američané v tomto regionu diktovat všechno a osobně se obávám, že americká administrativa válku v Gaze ukončí,“ upřesnil.

Izrael: Odpovíme Íránu v pravý čas

Blízký a Střední východ

Tyto události zvyšují šance na další vyjednávání o rukojmích, naznačil zdroj.

„Sinvár (Jahjá Sinvár , současný palestinský lídr Hamásu v Pásmu Gazy - pozn. redakce)počítal s úspěšným íránským útokem. Ten mu dodával odvahu odmítnout jakoukoli nabídku, takže nyní je větší šance na lepší dohodu. Musíme však vzít v úvahu, že Američané už válku nechtějí. Biden chce jet na sjezd demokratů v srpnu s vyřešenou Gazou, takže si myslím, že tlak na nás, abychom válku zastavili a vyhověli požadavkům Hamásu, bude větší. Je to problematické,“ vysvětlil.

„To nejlepší, co se mohlo stát“

Z diplomatického hlediska získal Izrael po íránském bombardování zpět určitou dynamiku, kterou ztrácel tváří v tvář válce, jež si podle zdrojů Hamásu v Gaze vyžádala životy více než třiceti tisíc Palestinců.

„Je to to nejlepší, co se Izraeli mohlo stát. Koho by napadlo, že Jordánsko zachytí íránské rakety mířící na Izrael. Je to jako z říše fantazie. Podívejte se, jak se za nás postavila Amerika,“ uzavřel.

KOMENTÁŘ: Íránské probuzení do reality – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Související články

Izrael: Odpovíme Íránu v pravý čas

Izraelské úřady neplánují zahájit okamžitý odvetný úder proti Íránu. „Odpovíme v pravý čas a vhodným způsobem,“ prohlásil Benny Ganc, ministr bez portfeje,...

Výběr článků

Načítám