Hlavní obsah

Írán úspěšně otestoval novou balistickou raketu, může ohrozit i země NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán oznámil, že úspěšně otestoval novou balistickou raketu s potenciálním doletem dva tisíce kilometrů. Může ohrozit nejen Izrael, ale podle expertů také některé země NATO.

Írán úspěšně odpálil balistickou raketu s doletem 2000 kmVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury Reuters jde o novou generaci íránské balistické střely Chorramšahr. Může nést hlavici těžkou 1500 kilogramů, informovala íránská stání agentury IRNA.

Teherán, který chorramšahr první generace testoval v roce 2017, tvrdí, že nová střela je schopná zasáhnout základny jeho úhlavního nepřítele Izraele i americká blízkovýchodní vojenská zařízení. S ohledem na dolet dva tisíce kilometrů jsou však v ohrožení některé země NATO, například Turecko.

Raketu Chorramšahr 4 Teherán prezentuje pod jménem Chajbar, jímž odkazuje na místo bitvy, kde v 7. století muslimové porazili židy. Další narážkou na velmi napjaté vztahy s Izraelem, který Írán neuznává, byla i miniatura Skalního dómu na Chrámové hoře v Jeruzalémě, která byla během oficiální akce k vidění vedle odpalovacího zařízení, napsala agentura AP.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Raketa Chorramšahr připravená k odpálení.

Íránci své rakety Chorramšahr vyvinuli na základě severokorejských raket BM-25. Na sankčním seznamu amerického ministerstva financí je za pomoc s nákupem dílů do balistických raket také několik čínských firem.

Írán rozšířil svůj raketový program, především v oblasti balistických raket, navzdory nesouhlasu USA či evropských zemí. Teherán tvrdí, že program je zaměřený na obranu a zastrašení nepřátel.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Nová balistická 4. generace Khorramshahr nazvaná Khaibar má dolet 2000 km

Foto: Wana News Agency, Reuters

Nová balistická 4. generace Khorramshahr nazvaná Khaibar má dolet 2000 km

Posílení Íránci? Po internetu kolují záběry ruského Su-35 nad Teheránem

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám