Hlavní obsah

Posílení Íránci? Po internetu kolují záběry ruského Su-35 nad Teheránem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové už zřejmě dodali Íránu první moderní vojenské letouny Suchoj Su-35. Nasvědčují tomu záběry, které kolují po internetu. Ty byly údajně pořízeny v Teheránu a zachycují pomalý přelet jednoho ze strojů nad íránskou metropolí.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj Su-35. Ilustrační foto

Článek

O dohodě mezi Moskvou a Teheránem na nákupu blíže nespecifikovaného počtu moderních víceúčelových bojových letadel Suchoj Su-35 v polovině března informovala íránská agentura IRNA. To, že by už ruská letadla měli, nicméně Íránci popírají.

„Po skončení embarga (OSN) na nákup konvenčních zbraní v říjnu 2020 Írán dokončil smlouvu o nákupu bojových letounů Suchoj Su-35. Tyto stíhačky jsou pro Írán technicky přijatelné a Rusko oznámilo, že je připraveno je Islámské republice prodat,“ uvedla podle íránských médií tamní mise při OSN.

Teherán neuvedl, kolik strojů koupí ani kdy budou dodány. Agentura Tasnim navíc popřela i pravost videa, které se objevilo na Twitteru.

„O převzetí těchto bitevníků do země zatím nejsou žádné zprávy a ministr obrany na své poslední tiskové konferenci uvedl, že záležitost je stále v procesu. Že dosud nebylo přijato žádné takové vojenské vybavení,“ píše Tasnim.

Teherán se dohodl s Moskvou na nákupu stíhaček Su-35

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám