Hlavní obsah

Írán se zlobí na Rusko: Neměli jste vytrubovat, že vám poskytujeme základnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Íránský ministr obrany Hosejn Dehkán se v neděli v televizním rozhovoru pustil do spřátelené Moskvy. Prohlásil, že „zradila důvěru“, když zveřejnila informaci, že ruské strategické bombardéry útočící v Sýrii využily íránské vojenské základny u Hamadánu. Současně potvrdil, že Rusko posiluje v Sýrii své vzdušné síly. Podle Teheránu Rusko zatím základnu nebude používat.

Foto: Reuters

Ruský bombardér Tu-22M3 shazuje pumy na Sýrii.

Článek

Start ruských bombardérů ze základny u Hamadánu vadil nejen Západu, ale také íránským zastupitelům, protože íránská ústava zakazuje, aby na území Íránu byly cizí vojenské základny.

„Potřebovali doplnit palivo blíž oblasti operace. Proto použili základnu Nodža v Hamadánu. Rozhodně jsme jim žádnou základnu neposkytli,“ upřesnil ministr informace o akci z minulého úterý.

Vytahovali se, prohlásil ministr

„Za zveřejněním zprávy stály neopatrný přístup a vytahování se. Přirozeně Rusové dychtí ukazovat, že jsou supervelmoc a vlivná země a že se aktivně podílejí na bezpečnostních otázkách v oblasti i ve světě,“ komentoval ruské vyjádření ministr Dehkán.

„Rusko nemá v Íránu základnu a není zde přítomno. Provedli tuto operaci, která nyní skončila,” citovala AP pondělní vyjádření mluvčího ministerstva zahraničí. Zdůraznil, že základna byla využitá třikrát: „Dočasně na základě ruského  požadavku. Už to skončilo. Pro teď.” 

Spolupráce pokračuje

Současně ale ministr uvedl, že spolupráce Moskvy a Teheránu nekončí: „Spolupracovali jsme a budeme spolupracovat se Sýrií a Ruskem.“

Dodal, že „Rusko bude používat základnu po velmi omezenou a danou dobu v závislosti na operacích v Sýrii“.

Už v neděli brzy ráno uvedl ruský server RT, že Dehkán řekl, že Rusko bude moci základnu nacházející se asi 50 kilometrů od Hamadánu využívat „tak dlouho, jak bude potřeba“, přičemž měl zdůraznit, že je možné ji využívat jen k útokům na teroristy.

„Je to vojenské rozhodnutí v rámci spolupráce při boji s IS a dalšími teroristy učiněné na přání syrské vlády,“ měl podle ruských médií prohlásit Dehkán. Podle listu Teheran Times dodal, že v případě potřeby budou moci Rusové využívat i další základny.

Rusko posiluje vzdušné síly v oblasti

Íránský ministr současně Rusku indiskrétnost vrátil, když otevřeně řekl, že Rusko posiluje v Sýrii: „Současně chce Rusko nasadit více letadel a posílit rychlost a přesnost operací.“

Íránskou základnu na severozápadě země využily ruské strategické bombardéry Tupolev Tu-22M3 a stíhačky Su-34 poprvé minulý týden v úterý. Útočily na severu a východě Sýrie.

Po zveřejnění informace Rusko čelilo kritice a obvinění, že porušilo loňskou rezoluci Rady bezpečnosti OSN přijatou po uzavření dohody o íránském jaderném programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám