Hlavní obsah

Írán je podle kanadské vlády plně zodpovědný za sestřelení ukrajinského letadla

– Ottawa

Kanadská vláda v nově vydané zprávě tvrdí, že Írán nese plnou zodpovědnost za sestřelení Boeingu 737 ukrajinských aerolinek UAI u Teheránu. Neštěstí z loňského 8. ledna stálo život všech 176 lidí na palubě, z nichž jich 138 mělo vazby na Kanadu.

Foto: Iran Press, Reuters

Trosky ukrajinského boeingu, který havaroval u Teheránu

Článek

Na palubě byli i Ukrajinci, Britové, Afghánci a Švédové. Podle kanadské vlády však neexistují důkazy o tom, že by Írán čin předem plánoval. Teherán zprávu odmítl a označil ji za vysoce zpolitizovanou.

Kanadská vláda uvádí, že vinu za sestřelení stroje na letu PS752 nesou íránské civilní a vojenské úřady.

Podle Íránu raketu, která letoun sestřelila, odpálil voják, který k tomu nedostal přímý rozkaz. Řada zemí Teherán obviňuje z toho, že brání nezávislému prošetření incidentu.

Ačkoliv zpráva zmiňuje, že se operátor systému protivzdušné obrany pravděpodobně rozhodl sám vypálit střely, dochází rovněž k závěru, že by k neštěstí nedošlo, nebýt nekompetentnosti, nerozvážnosti a bezohledné lhostejnosti k lidskému životu íránských vysokých činitelů.

Írán odškodní cizince ze sestřeleného ukrajinského letadla

Blízký a Střední východ

„Írán se žádným způsobem nezbaví zodpovědnosti,” řekl ve čtvrtek kanadský ministr zahraničí Marc Gerneau. „Je plně zodpovědný za to, co se stalo,” dodal.

Operátor podle něj učinil řadu chybných rozhodnutí, kterým se však dalo a mělo zabránit.

Vedení íránské armády navíc příliš pomalu na selhání reagovalo a nepřijalo rovněž dostatečně rychle opatření, aby k podobnému incidentu nedošlo znovu, dodal.

Írán se ohradil 

„Z právního hlediska nemají (Kanaďané) žádnou pravomoc k provedení jednostranné nebo svévolné zprávy či komentáře k letecké nehodě mimo jejich jurisdikci," uvedl náměstek pro mezinárodní a právní záležitosti íránského ministerstva zahraničí Mohsen Bahárván.

„Pokud se takové vysoce zpolitizované a protiprávní jednání Kanady stane normou, hlavními oběťmi budou všechny země, dokonce i civilní letecký průmysl,” dodal Bahárván.

USA umrtvily desítky íránských webů

Zahraniční

Íránská protivzdušná obrana byla v době neštěstí ve vysoké pohotovosti, protože Teherán krátce předtím zaútočil na dvě vojenské základy v Iráku, kde působili američtí vojáci.

Šlo o odvetu za vraždu klíčového íránského generála Kásema Solejmáního v Iráku, kterou provedly USA o pět dní dříve.

Na vině je íránské vedení

Garneau tvrdí, že Írán ve své vlastní zprávě o nehodě svaluje veškerou vinu na níže postavené vojáky, kteří si spletli odlétající civilní Boeing 737 s americkými střelami s plochou dráhou letu, jejichž odpálení se čekalo po útoku na letiště v Iráku.

I když íránská zpráva měla řadu děr, přiznal, že kanadský vládní tým také nedospěl k jinému závěru, než že šlo o lidskou chybu.

Černé skříňky: Írán sestřelil ukrajinský boeing hned dvakrát, první zásah pasažéři přežili

Blízký a Střední východ

Podle Garneaua však íránská zpráva zbavuje odpovědnosti vysoké činitele země. To zopakoval i kanadský ministerský předseda Justin Trudeau, podle nějž verze íránských úřadů schválně ignoruje klíčové faktory celého incidentu.

„Vysoce postavení činitelé (íránského) režimu učinili rozhodnutí, jež vedlo k této tragédii. A svět se to musí dozvědět a nedovolit jim beztrestně se ukrývat za hrstkou nízko postavených obětních beránků.”

Kanadská vláda vymáhá po Íránu reparace, z nichž chce kompenzovat ztrátu příbuzným obětí. Naznačila rovněž, že zvažuje uvalení sankcí a že případ možná vezme k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC).

Reklama

Výběr článků

Načítám