Hlavní obsah

Írán chystá další investice do balistického programu, USA vůči němu rozšířily sankce

Teherán/Washington

Íránský parlament v úterý zahájil proceduru, která má podpořit íránský balistický program a elitní část revolučních gard. USA mezitím právě kvůli íránskému balistickému programu a dalším sporným činnostem Teheránu rozšířily svůj sankční seznam o 18 nových íránských firem, organizací a lidí, napsala agentura AP.

Foto: Iran tv via Reuters TV, Reuters

Írán provádí pravidelní testy svých balistický střel

Článek

Text íránského zákona kromě jiného předpokládá, že vláda poskytne v přepočtu 5,9 miliardy korun na balistický program a stejnou sumu elitním jednotkám Kuds, které spadají pod revoluční gardy a jsou zapojeny do boje proti terorismu, jak tvrdí Írán.

Jednotky Kuds odpovídají za zahraniční operace gard a působí hlavně v Sýrii a Iráku. Také balistický program spadá pod revoluční gardy.

Od dohody Američané ustupovat nebudou

Americký prezident Donald Trump při své předvolební kampani hrozil, že odstoupí od dohody z roku 2015 o íránského jaderného programu. V pondělí ale jeho administrativa oznámila, že dohodu rušit nebude, ale že zavede sankce kvůli balistickému programu a aktivitám Íránu na Blízkém východě.

Zařazení na seznam znamená zmrazení veškerého majetku v USA a rovněž zákaz pro americké firmy obchodovat se sankcionovanými subjekty.

Teherán stejně jako Rusko podporuje vládu v Damašku, má také velký vliv na vládu v Bagdádu a pomáhá jemenským šíitským povstalcům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám