Hlavní obsah

Írán bude USA ignorovat

Teherán

Íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí v úterý řekl, že se rozhovory mezi Spojenými státy a Íránem neuskuteční na žádné úrovni. Vyjádření mělo podle agentury AP vyvrátit spekulace o tom, že by se koncem měsíce na okraj Valného shromáždění OSN mohli zástupci Íránu a USA v New Yorku setkat.

Foto: Reuters Photographer, Reuters

Ájatolláh Sajjid Alí Chameneí, duchovní vůdce a faktická hlava Íránu.

Článek

„Někdy říkají, že se uskuteční hovory bez podmínek a někdy s 12 podmínkami, “ řekl Chameneí ve vyjádření pro íránskou agenturu ISNA. „Taková vyjádření plynou z jejich rozhárané politiky, nebo jde o úskok, mají zmást druhou stranou. Proto všichni íránští činitelé od prezidenta po ministra zahraničí a další oznámili, že se nebudou účastnit bilaterálních ani mnohostranných jednání (s USA),“ dodal nejvyšší duchovní vůdce Íránu.

Rozhovory by podle Chameneího byly vítězstvím pro politiku „maximálního tlaku” na Írán ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ta se zaměřuje na sankce a izolaci země. Jednání s USA Teherán dlouhodobě podmiňuje zrušením amerických sankcí.

Přesto se spekulovalo, že by se Donald Trump mohl v OSN setkat se svým íránským protějškem Hasanem Rúháním, uvedla agentura Bloomberg. Trump už v neděli dal v tweetu najevo, že se to nestane: „Falešné zprávy říkají, že jsem ochoten se sejít s Íránem. Za žádných podmínek. Je to nepřesné tvrzení jako obvykle.“

Ministři zahraničí Mike Pompeo a financí Steven Mnuchin přitom veřejně říkali, že Trump je ochoten se sejít s íránským prezidentem bez podmínek.

Vztahy na bodu mrazu

Napětí v oblasti Perského zálivu se vyostřilo po sobotních útocích na dvě významná ropná zařízení v Saúdské Arábii. Spojené státy z útoků, ke kterým se přihlásili jemenští šíitští povstalci, viní Írán. Ten to odmítá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár rafinerie Saudi AramcoVideo: Reuters

Vzájemné vztahy obou zemí jsou špatné poté, co loni USA odstoupily od dohody o íránském jaderném programu a uvalily na zemi sankce. Trump dohodu z roku 2015, uzavřenou po letech vyjednávání za jeho předchůdce Baracka Obamy, kritizoval s tím, že se nevztahuje na íránský raketový program a další možné bezpečnostní hrozby.

Letos začal Írán postupně části jaderné dohody vypovídat a požaduje po ostatních signatářích, aby zmírnili dopad amerických sankcí, pokud chtějí dohodu zachovat. Evropské země ale ve snahách o řešení neuspěly.

Reklama

Výběr článků

Načítám